Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vi kommer att fortsätta använda betesdjur

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Svar på insändare i Sydsvenskan 23 juni: ”Det borde vara upp till var och en om man vill gå in till hästarna vid Höje å”.
Som skribenten skriver kan man just nu inte passera genom hästhagen längs Höje å och det är lite svårare att ta sig fram. Hagen är stängd på grund av den incident som beskrivs i insändartexten, men öppnar när hästarna flyttar till annat bete 1 juli. Vi tittar på olika alternativ för att öka säkerheten när hästarna kommer tillbaka i augusti. Ett komplement till informationsskyltarna kan vara att till exempel ersätta grinden med en stätta som höjer kraven på den som går in, en vanlig lösning för hagar dit allmänheten har tillträde.
Betande djur används på många ställen i kommunen. Hästar, får eller kor håller markerna öppna på ett sätt som maskiner inte klarar av, och de bidrar till den biologiska mångfalden samtidigt som många besökare uppskattar närheten till djur. Det blir dock allt svårare att hitta intresserade djurägare som vill låta sina djur beta på allmän mark eftersom en del besökare inte känner till, eller respekterar, de skyldigheter som följer med allemansrättens rätt att på egen risk gå in i en djurhage för att nå allmän mark. Lösa hundar som skrämmer eller angriper får är ett vanligt problem, men det händer också att lösa hundar jagas av irriterade kor. En del besökare lämnar skräp och krossat glas efter sig eller eldar på olämpliga platser. Även en god tanke kan slå fel och närgångna hästar kan vara resultatet av att besökare bjuder på godsaker. Vi kan nog aldrig lita helt på varken människor eller djur, oavsett hur väl det skyltas. Lunds kommun kommer att fortsätta använda betande djur som en del av naturvården och samtidigt uppmuntra friluftslivet, men vi ser också att det kan behövas olika lösningar för olika platser.
Karl-Oscar Seth Stadsträdgårdsmästare, Lunds kommun
Gå till toppen