Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vivian Maiers bilder ställs ut på Österlen i sommar

Vivian Maiers fotografier av Chicagos gatuliv förblev okända under hennes livstid. 2007 budade en man hem hennes verk på en auktion och publicerade dem senare på bilddelningssajten Flickr. Först då fick världen upp ögonen för hennes konstnärskap. I sommar ställs hennes fotografier ut på Fabriken i Bästekille.

Sjuttio av Vivian Maiers självporträtt ställs ut för första gången på Österlen. Det här från New York 1954.Bild: Estate of Vivian Maier, Courtesy of Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery
– Det är är gigantiskt. Vi fick reda på för ett par veckor sedan att detta är hennes största utställning någonsin i världen. Vi är dessutom den enda utställaren i världen som ställer ut henne just nu, säger Ulf Carlsson som driver Fabriken i Bästekille och Galleri Final i Malmö.
Sommarens utställning på Fabriken invigs den 27 juni och innehåller över 200 bilder av Vivian Maier, varav drygt hälften aldrig tidigare har visats i Skandinavien.
Vivian Maier föddes i New York 1926 men växte upp i Frankrike. Hon levde större delen av sitt liv i Chicago där hon jobbade som barnflicka och fotograferade på sin fritid. Hon dog 2009.
– Hennes verk upptäcktes när John Maloof, socialarbetare och fotograf, sökte historiska bilder från utsatta områden i Chicago. På en auktion ropade han in hennes bilder för 380 dollar. Ingen visste då vem Vivian Maier var. Han lät bilderna stå på ett lager ett par år innan han fick tid att titta igenom dem ordentligt – och då blev han helt begeistrad av de fantastiska bilderna. Han försökte leta upp henne men hon hann dö 83 år gammal, säger Ulf Carlsson.
Sedan dess har Vivian Maiers fotografier visats på museum och gallerier över hela världen. 2013 kom den Oscars-nominerade dokumentären ”Vivian Maiers okända bildskatt” av John Maloof och Charlie Siskel.
– Många av hennes bilder är banbrytande, hon kom så nära människor. Vi visar dessutom cirka sjuttio bilder som är självporträtt i speglar, navkapslar och skyltfönster. Det är första gången de bilderna visas, säger Ulf Carlsson.
Fabriken ställer samtidigt ut den svenska målaren Jenny Carlsson.
– Hon gör stora abstrakta skogslandskap präglade av sin uppväxt på en bondgård. Hon har även gjort en installation där hon har svetsat ihop gamla jordbruksredskap. Det är två helt olika konstnärskap, men de har hängivenheten till konsten och kompromisslösheten gemensamt.
25 juni 1961.Bild: Estate of Vivian Maier, Courtesy of Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery
Coronapandemin har slagit hårt mot många aktörer i kulturvärlden. På Fabriken och Final tvingades man ställa in de stora påskutställningarna. Men utställningen med Vivian Maier blir av trots allt.
– Vi övervägde att skjuta upp utställningen. Vi kunde skjuta på den till nästa år, men då skulle vi bara kunna ha halva utställningen, och annars fick vi skjuta upp den till 2023, säger Ulf Carlsson.
Utställningen genomförs i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Max femtio personer får besöka Fabriken samtidigt. Dessutom blir utställningen kvar längre än vanligt, ända fram till den första november.
– Tidigare år, när vi ställt ut Dag Hammarskjöld och Lennart Nilsson, har vi haft bussresor som har hit. Det har vi tackat nej till i år. Med max femtio personer i lokalen så har man gott mått att ha minst två meter i mellan sig, säger Ulf Carlsson.
Gå till toppen