Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

40-tal IS-svenskar utreds för krigsbrott

Antalet utredningar av krigsförbrytelser begångna av IS-svenskar ökar snabbt, rapporterar SVT Nyheter. Ett stort internationellt samarbete har gjort utredningarna möjliga.

Ett 40-tal IS-svenskar utreds för krigsförbrytelser – och antalet utredningar ökar snabbt tack vare ett internationellt samarbete. Arkivbild.Bild: Maya Alleruzzo
Sju särskilda åklagare i Stockholm, Göteborg och Malmö leder utredningarna, som sker i samarbete med bland andra FN, myndigheter i andra länder och EU-organ. Ett 40-tal IS-svenskar omfattas nu i Sverige, Syrien och Irak – och medan några har fängslats i nordöstra Syrien är ingen ännu frihetsberövad i Sverige.
– Vi hoppas kunna gå vidare och väcka åtal. I vissa fall har vi filmer och eller bilder från regionen. I andra fall får vi förlita oss på vittnesbevisning, säger Marie Lind Thomsen, vice chefsåklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till SVT.
Utredningarna har nått en ny fas där mer information har gjorts tillgänglig för polisen. Brotten som begåtts av terrorrörelsen IS är i allmänhet mycket grova och har ingen preskriptionstid.
– Gärningsmännen ska inte komma undan. Då måste vi lagföra och utreda, men också för att alla brottsoffer som finns ska få upprättelse genom att lagföring sker, säger Patricia Rakic Arle, chef för polisens krigsbrottsgrupp, till SVT.
Säpo har tidigare uppskattat att cirka 300 svenskar rest till Syrien eller Irak för att ansluta sig till våldbejakande grupper som IS.
Gå till toppen