Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ersättning till riskgrupper försenas

De som har rätt till förebyggande sjukpenning kan få vänta i nästan två månaderBild: Jessica Gow/TT
Personer i vissa riskgrupper som avstår från att arbeta på grund av smittorisk har rätt till ersättning från den 1 juli. Men de kan inte ansöka om pengarna förrän den 24 augusti, skriver Dagens Nyheter.
– Det här är ett svek från regeringens sida. Den första utbetalningen blir först under senhösten men de här människorna har redan tvingats ta lån för att klara hyra och mat, säger Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson.
Förebyggande sjukpenning kallas ersättningen. Den innebär att personer som inte kan gå till jobbet på grund av smittorisk, inte kan jobba hemma och inte få andra arbetsuppgifter har rätt till ersättning från den 1 juli till den 30 september. Ersättningen söks via en ännu inte färdig ny digital tjänst hos Försäkringskassan, vilket orsakar dröjsmålet enligt myndigheten.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) säger att reformen kan jämföras med skapandet av en ny sjukförsäkringsförmån, vilket brukar ta flera år, i en skriftlig kommentar till DN.
Gå till toppen