Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ofta trängsel vid Scaniabadet – trots skyltar om att hålla avstånd

Trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer och skyltar med uppmaningar om att hålla avstånd förekommer ofta extrem trängsel vid Scaniabadet i Malmö. Malmö stad har i nuläget inget sätt att säkerställa att uppmaningarna efterföljs, och inte heller någon strategi för att glesa ut trängseln.

Badsugna ungdomar samlas på bryggan.Bild: Sandra Henningsson
Scaniabadet är en av de mest populära badplatserna i Malmö. De senaste dagarnas värmebölja har fått en oräknelig skara Malmöbor att söka sig till havet för avsvalkning och avslappning. Några solar, några hänger på den stora uteserveringen intill och ytterligare några spelar fotboll. Men de allra flesta befinner sig på någon av de tre bryggorna, för att bada.
För den som vill undkomma trängseln går det inte att bada. På bryggorna står de som är badsugna tätt ihop, i väntan på sin tur att klättra ner för stegen eller hoppa ner i vattnet. På land är det lite lättare att hålla avståndet, men det räcker med bara några få minuter i den stekande solen för att göra vem som helst badsugen.
Alaa Jabbouk och Odessa Petersen jobbar på restaurangen Vibes, och har utsikt över hela Scaniabadet.Bild: Sandra Henningsson
Sydsvenskan besöker Scaniabadet vid lunchtid, vilket beskrivs som en av de lugnare tiderna på dagen av besökarna och personalen på restaurangen Vibes som ligger intill badplatsen. Ändå är det trängsel på bryggorna och på trädäcket.
– Vid klockan 14-15 ungefär är det som mest folk, sen blir det mycket igen runt 18-19 när folk slutar jobba. Det är alltid fett mycket folk, jättetrångt på bryggan. Jag tycker det är jobbigt när det är smågrejer som alla kan göra som inte efterföljs, säger Odessa Petersen, som jobbar på Vibes.
Hon var i Sri Lanka när smittspridningen i världen eskalerade, och fick sitta i karantän där en månad, medan allt var nedstängt. Att sedan komma till Sverige och se hur folk i princip levde som vanligt skrämde henne till en början.
– Det var obehagligt i början, det var så stor skillnad att komma tillbaka till Sverige och se folk ute. Jag har vant mig nu, men det känns som att folk bryr sig mindre och mindre vilket inte är bra, säger hon.
Jeanette Swärdh beskriver sig själv som en stammis på Scaniabadet – hon bor nära och kommer nästan dagligen under sommaren.
– Här är mycket folk. Jag tror ungdomarna inte heller tänker likadant angående att hålla avstånd. Jag tycker att det hade varit bra om någon badvakt eller liknande fått mandat att säga till när folk går för nära. Man måste visa respekt, man får inte vara egoistisk i dessa tider, säger hon.
Jeanette Swärdh bor nära Scaniabadet och är en trogen besökare. Hon berättar att hon brukar hålla sig uppe vid restaurangen för att undvika folksamlingar.Bild: Sandra Henningsson
Kompisgänget bestående av Lazar Lazic, Devon Ndziba, Daniel Andersen, Oliver Stefanovic, Hugo Don Rosen, Elias Olander och Felix Smederback håller med om att det ofta är fullt, och svårt att hitta plats.
– Vi försöker hålla avstånd. Vi hälsar inte på folk och kramas inte när vi kommer hit. Man umgås med de man kommer hit med och ingen annan, säger Elias Olander.
Från vänster: Lazar Lazic, Devon Ndziba, Daniel Andersen, Oliver Stefanovic, Hugo Don Rosen, Elias Olander och Felix Smederback.Bild: Sandra Henningsson
Fastighets- och gatukontoret i Malmö har inget sätt att säkerställa att folk håller avstånd, och inte heller någon strategi för att glesa ut trängseln.
– Vi uppmanar människor att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, det gör vi via skyltar och genom sociala medier. Vi har ingen möjlighet att göra något annat. Vi följer de riktlinjer som finns, säger Pernilla Linde, sektionschef på fastighets- och gatukontoret.
Skyltar där man uppmanar om att hålla avstånd finns utplacerade, men verkar inte efterföljas helt.Bild: Sandra Henningsson
Kommer ni inte göra något nu när ni får reda på att det inte efterföljs korrekt?
– Jag tänker att kommer det andra riktlinjer så följer vi dem, i dagsläget följer vi redan de regler som finns. Vi litar på att varje individ tar sitt ansvar.
På andra platser i landet har man anställt ungdomar som ska påminna folk om att hålla avstånd, och utvecklat appar som visar var det finns för mycket folk. Funderar ni på en liknande lösning?
– Vi har sett att andra kommuner har gjort så ja, men det är inget vi funderar på i nuläget. Vi har en åtgärdsplan och den följer vi. Kommer det nya direktiv så omprövar vi och uppdaterar såklart, säger Pernilla Linde.
Drönarbild över Ribban.Bild: Peter Frennesson
Gå till toppen