Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rysk regissör och Putinkritiker döms

Den ryske film- och teaterregissören Kirill Serebrennikov har dömts för förskingring av statliga medel av en domstol i landet. Den Putinkritiske profilen klarar sig dock undan fängelse.

Regissören Kirill Serebrennikov befinns skyldig till förskingring, men slipper fängelsestraff.Bild: AP/TT
Serebrennikov är medskylig till att ha förskingrat 129 miljoner rubel i statligt stöd till ett teaterprojekt, slog domstolen i Moskva fast. Enligt domen har Serebrennikov och två av hans tidigare medarbetare tillsammans gjort sig skyldiga till ”handlingar för att berika sig själva” och ”vilselett anställda på kulturdepartementet”.
En fjärde åtalad var omedveten om bedrägeriet, enligt domaren.
Åklagaren yrkade tidigare i veckan på sex års fängelse, men påföljden för Serebrennikov, som nekar till anklagelserna, bestäms till villkorlig dom i tre år. Han ska även betala böter och förbjuds att leda kulturella organisationer.
– Serebrennikovs rehabilitering är möjlig utan ett fängelsestraff, klargjorde domaren.
Anhängare till Serebrennikov hade samlats utanför rättsalen och applåder utbröt när domen presenterades.
– Kirill är förkrossad över domen, men väldigt glad över att få komma hem, sade hans advokat.
Den 50-årige regissören, som under rättegången bar solglasögon och en svart ansiktsmask, ville själv inte kommentera domen. Han har tidigare kallat åtalet mot honom för ”löjeväckande”.
Kirill Serebrennikov har haft en framstående position inom den ryska kulturvärlden. Han greps första gången sommaren 2017 och sattes då i husarrest som han släpptes ifrån i april förra året.
Serebrennikov har varit konstnärlig ledare på Gogolcentret i Moskva och ligger bakom ett flertal uppmärksammade scenuppsättningar, bland annat den biografiska balettuppsättningen om Rudolf Nurejev, som stoppades av de ryska myndigheterna inför premiären på den anrika Bolsjojteatern i Moskva.
Serebrennikov har också gjort sig känd som en hårdför kritiker av den ryske presidenten Vladimir Putin. I samband med att hans greps 2017 gick ett flertal ryska kulturpersonligheter ut i en skarp protest mot händelsen – som man ansåg hade politiska motiv.
Fakta

Kirill Serebrennikov

Serebrennikov är konstnärlig ledare för Gogolcentret i Moskva – där han gjort sig känd för sina djärva produktioner och för sin kritik mot ett allt mer konservativt samhällsklimat i landet.

Hans uppsättning av "Nurejev" prisades vid balettgalan Prix Benois 2018. Föreställningen, som på ett rakt sätt skildrade den legendariske dansaren Rudolf Nurejevs homosexualitet, ställdes oväntat in kort före premiären 2017 på Bolsjojteatern i Moskva.

Kirill Serebrennikov regisserade även filmen "Leto" ("Sommar") om den ryske musikern och låtskrivaren Viktor Tsoj. Filmen tävlade i Cannes-festivalen 2018 – utan att regissören tilläts lämna husarresten i Moskva.

Gå till toppen