Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Singelaktuella Julie Chikane om sitt artisteri: ”När jag står på scen äger jag den”

Julia Chikane har alltid använt sig av dansen för att uttrycka sina känslor och skapa relationer med andra. Med låten "040" har hon tagit klivet in i musikvärlden och videon släpps i dag, fredag.

Julie Chikane släpper ny musikvideo idag.Bild: Julie Chikane
Julie Chikane slår sig ner i soffan i Made musics musikstudio med vännen och kollegan Sindri vid mixerbordet.
– Det känns skitbra, lite kliché, men drömmen är uppnådd. Jag har lyckats uppnå ett mål som jag har drömt om att göra i hela mitt liv, säger Julie Chikane.
"040" är inspirerad av låten "Välkommen till Malmö" av Advanced Patrol, som Julie Chikane ville uppdatera och göra utifrån ett kvinnligt perspektiv genom att presentera sig som kvinnlig artist. I dag släpps musikvideon till singeln, en video som hon är riktigt stolt över.
– Det är svett och tårar som har legat bakom den här videon. Det är Bow Down Dance Academy som danser och det är Of Bendz som har producerat videon. Så det är klass på den.
Julie Chikane har dansat i hela sitt liv och startade 2010 dansakademin Bow Dance Academy tillsammans med sin syster Janet Chikane och vännen Benjamin Anderberg. Sedan dess har hon bland annat dansat på Grammisgalan och varit bakgrundsdansare till artisten Syster Sol.
Nu är det en av Malmös mest kända dansskolor och för Julie Chikane är det viktigaste att sprida glädje, gemenskap och inspiration till andra i allt hon gör.
– Det är enkelt att ta det mörka i en upplevelse när man har växt upp, men jag vill jättegärna belysa de positiva delarna. De positiva delarna väger så mycket mer än de negativa.
Trots ett hektiskt schema med heltidsjobb på förskola, eftermiddagar och kvällar i studion och en son på två och ett halvt år, så är singeln "040" bara början för Julie Chikane. Om ungefär tre veckor kommer en ny låt och video att släppas i samarbete med rapparen Kaleevi, som har sin grund i den senaste tidens händelser USA och Black Lives Matter-demonstrationerna.
– Jag mådde jättedåligt, kunde inte fungera normalt om dagarna. En svart människa måste leta efter sin egen historia: Vi kan inte se den i svenska böcker och vi kan inte se den i samhällets utbildningar, säger Julie Chikane.
Hon tror att nya låten kan få många att känna igen sig och, förhoppningsvis, må bättre. Något som var fallet för henne själv.
– Vi gick in i studion och det bara kom ut. Det var precis som att det var terapi.
Gå till toppen