Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svettig bekämpning av många skogsbränder

Larm efter larm om skogsbränder har inkommit till bland andra räddningstjänsten i Jämtland och Medelpad. – Vi var förberedda på att det kunde bli stökiga dagar nu. Men det är långvariga insatser, man klarar inte hur mycket som helst, säger Mattias Andersson vid räddningstjänsten Medelpad.

Räddningstjänsten i mellersta Norrland har de senaste dagarna bekämpat flertalet bränder som uppstått i högsommarvärmen. Arkivbild.Bild: Kustbevakningen
Skogsbränderna har avlöst varandra de senaste dygnen, men i Västernorrland var läget under fredagseftermiddagen lite lugnare efter flera större insatser vid bland annat Överturingen i Ånge och Stor-Älgsjöberget nordväst om Junsele.
– Vid Stor-Älgsjöberget är branden under kontroll och de helikoptrar vi har haft där är på väg tillbaka, sade Mattias Andersson, inre befäl vid räddningstjänsten i Medelpad.
Även i Ånge var läget då stabilt, enligt Andersson.
Men med tanke på de höga utomhustemperaturerna andades inte räddningstjänsten ut – och sent på fredagseftermiddagen larmades de till en ny skogsbrand, i Resele.
– Vi hade räknat med att det är stökiga dagar nu, de senaste dagarna och till helgen. Men det är klart, det är långvariga insatser och man klarar inte hur mycket som helst, konstaterade Andersson.
I intilliggande länet Jämtland har utryckningarna varit många i högsommarvärmen. Under fredagen bekämpades flera bränder parallellt – varav en skogsbrand på en halv hektar vid Bonäset.
SMHI varnar för risk för skogsbrand i hela Sverige – så när som på norra Lapplandsfjällen och Västra Götalandsområdet söder om Vänern.
Räddningstjänsten har sedan i förmiddags bekämpat en skogsbrand om totalt åtta hektar mark i Mourejavaara utanför Gällivare, men den är nu under kontroll, rapporterar P4 Norrbotten.
I trakten av Örnsköldsvik bekämpade räddningstjänsten sju olika bränder under torsdagskvällen, skriver SVT Västernorrland , och i Örebro län härjade en skogsbrand utanför Fellingsbro under onsdagen.
Gå till toppen