Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Väderomslag på väg – hettan regnar bort

Veckans höga temperaturer har lett till värmevarningar och skogsbrandsrisk i stora delar av landet. Men ett stort väderomslag står för dörren – efter helgen kommer regnet och sköljer bort hettan.

Snart förbyts sommarhettan i regn och svalare temperaturer. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Minst 30-gradig värme har brett ut sig över stora delar av landet de senaste dagarna. Enligt SMHI råder risk för skogsbrand i hela landet undantaget Lapplandsfjällen, och meddelanden eller klass 1-varningar för höga temperaturer har utfärdats i alla områden utom fjällen och Norrbottens inland.
– Värmevarningarna i landets nordliga delar gäller framför allt till i dag, fredag. I de södra delarna – östra Svealand upp mot Dalarna och Gästrikland – kommer varningarna ligga kvar till lördagen, säger Jon Jörpeland, meteorolog vid SMHI.
På söndag börjar väderomslaget. Kallare luft rör sig söderut över Norrland, och ett regnområde rör sig in över västkusten och fortsätter upp mot Värmland och Dalarna senare under dagen.
– Under måndagen fortsätter området österut och passerar Norrland och östra Svealand. Hela landet går över till mer normal sommartemperatur på runt 20 grader.
Regnet och de svalare temperaturerna håller i sig. Under tisdagen passerar ytterligare ett nederbördsområde över landet.
– Det är lite osäkert vilka regnmängder och vilken utbredning det blir. Det kan variera lokalt, säger Jörpeland.
Gå till toppen