Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Wiman: Därför försvarar Rosengård sitt SM-guld

En överraskande återkomst till egna laget och en glädjande nyhet i ett annat lag. Där har ni de båda händelserna senaste veckorna som fått mig att landa i det tips som alltid är enklast att falla tillbaka till.
FC Rosengård vinner det som förstås kommer att bli en märklig allsvenska 2020.
Katrine Veje kommer att stärka bredden mot förmodade toppkonkurrenten Göteborg, som tappar Elin Rubensson. Träningsmatchen i veckan (2-1 Göteborg) förändrar inte den bilden.Bild: DANIEL STILLER
I slutet på maj berättade Göteborgs och landslagets mittfältsstjärna Elin Rubensson att hon är gravid och kommer att missa hela säsongen. En stor glädjande nyhet för henne och MFF-bekante maken Filip Stenström.
Men den Marieholmsfostrade Rubensson – med framgångsrika år i LDB FC Malmö/FC Rosengård också – har vuxit till den kanske viktigaste pusselbiten i Göteborg.
Någon vecka senare offentliggjorde FC Rosengård att man löst att det var tunt på backsidan med en återvändare – Katrine Veje. Danskan var en flängig, snabb och irrationell ytterspringare när hon spelade i LDB FC 2011-2013.
Sedan dess har hon omskolats till en mer defensiv spelare och dessutom kommit upp i över 100 landskamper för Danmark. Katrine Veje kan nu spela mittback i trebackslinje, vänsterback om man är fyra, vinge på femmannamittfält eller traditionell ytter om man är fyra. Vete katsingen om hon inte kan spela innermitt också.
Elin Rubensson är gravid och spelar inte den här säsongen för topptippade Göteborg.Bild: DANIEL STILLER
Katrine Veje var som ung inte helt okomplicerad i en trupp, en stark vilja som gick egna vägar. Därav att jag inte riktigt tänkt i banorna att hon skulle komma tillbaka.
På tre månader kortare tid än normalt ska nu 22 allsvenska omgångar spelas. Det kommer att bli tufft, det kommer att ställa krav på noggrannhet med minsta känning – och det bredaste lagen kommer att ha en större fördel än på herrsidan.
Rosengård blir lidande av att många spelare ska på landslagsuppdrag (om de blir av) i höst, men i gengäld väntar bara en Europaomgång. Något som alltså även gäller Göteborg.
Rubenssons uppehåll kommer att påverka Göteborg, även om laget också hämtat in tungt meriterade Stina Blackstenius från intrigklubben Linköping, där det varit stökigt på flera håll. Göteborg kommer att utmana, men det räcker nog inte.
Rosengårds marginaler är inte massiva, men utan svårare skador vinner Malmölaget i år igen.
Förutsättningen är dock att i vissa delar skadebräckliga Rosengård lyckas balansera de problemen. Caroline Seger har många år i sin fotbollskropp och det kärvade en del i fjor och har gjort i år. Jessica Samuelsson har ett par tuffa år bakom sig, Jelena Cankovic har gått sönder ett par gånger och Fiona Brown behöver bli fri från de besvär som hållit henne borta från full träning hela våren.
Rosengårds marginaler är inte massiva, men utan svårare skador vinner Malmölaget i år igen.
Kanske ett dumdristigt tips med tanke på att Göteborg i sina två träningsmatcher besegrade FCR (2–1) och Vittsjö (3–0).
Två bra värdemätare kommer tidigt. Redan i premiären gästar fjorårets överraskningslag Vittsjö (trea) och jag tror de kommer att vara kvar där uppe även i år. Ebba Wieder får nu sin chans att blomma, efter att ha stått på tillväxt (alltför) länge i FCR. Från mästarlaget kommer dessutom Mie Leth Jans och från Göteborg, men med FCR-meriter, Emma Pennsäter.
Med trygghet i mångårige tränaren Thomas Mårtensson på bänken kunde faktiskt lilla, men stabila, Vittsjö, kanske utmana i toppen. Men utan toppanfallaren Tove Almqvist, som skadade korsbandet mot Kristianstad i en träningsmatch, räcker det inte till mer än en nog så god tredjeplats.
Kristianstad tror jag också på, men tyvärr kan tränaren Elisabet Gunnarsdottir tvingas till en längre paus på grund av bältros och hon är en otroligt viktig del i klubbens kontinuitet.
Ska bli spännande att se om Olivia Welin lyckats övervinna alla skadeproblem och kan få det försenade genombrott som hon verkligen är värd.
De här fyra tror jag är allsvenskans topp.
Sen kommer ett massivt och svårtippat och lite anonymt mittfält på sex lag.
Och så längst bak två lag som många med mig tycks tro får svårt att klara att försvara sig. Det handlar om Växjö och nykomlingen Uppsala.
På ”mittfältet” är det kul att se Umeå tillbaka. I övrigt kan det gå lite hur som helst. Kanske har jag helt fel i mina farhågor att Linköping är i utförsbacken, men det har känts rörigt och turbulent och även om två duktiga nigerianskor värvats, tror jag det blir helt avgörande om Nilla Fischer får vara hel och kan hitta sin högstanivå i försvaret för att tipset ska slå fel.
Fakta

Wimans allsvenska tips

1 Rosengård

2 Göteborg

3 Vittsjö

4 Kristianstad

5 Örebro

6 Piteå

7 Eskilstuna

8 Umeå

9 Linköping

10 Djurgården

11 Växjö

12 Uppsala

Gå till toppen