Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Intervju med partiledarna

Jonas Sjöstedt: ”Rätt läge för Sverige att investera sig ur krisen”

Sverige behöver en grön New Deal med förebild från 1930-talets USA för att lyfta samhället från hotande depression.

Det hävdar Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, som tror på en ekonomisk kickstart med nya stambanor, utbyggt elnät och nyrenoverat miljonprogram.

– Sverige är i behov av en grön omstart, säger han.

Av:
Erik Magnusson
|
Jonas Sjöstedt är partiledare på lånad tid. Han skulle avgått vid partikongressen den 23 maj, men till följd av coronan ställdes kongressen in. Nu dröjer det till den 31 oktober innan V-kongressen väntas välja Nooshi Dadgostar till ny ordförande.
– Jag har inte svårt att motivera mig. Det känns viktigt att vara kvar. Det är roligt att ta partiledardebatter. Jag har otroligt mycket att arbeta med vad gäller coronakrisen, att rusta upp äldreomsorgen och se till att sjukvården funkar. De stora politiska konflikterna väntar senare i höst, säger han.
Enligt Jonas Sjöstedt är den politiska borgfred som kom med coronan över. Visserligen dröjer det till hösten innan V väcker misstroende mot regeringen. Men det förutsätter att statsminister Stefan Löfven lägger fram skarpa förslag om att införa marknadshyror och liberalare LAS-regler.
– Debatten pågår för fullt om hur regeringen hanterat coronakrisen, men också om regeringsmakten. Det är väldigt enkelt för Stefan Löfven att sitta kvar. Det är bara att låta bli att försämra anställningstryggheten och låta bli att införa marknadshyror.
"Det är vårt absoluta krav när det gäller coronakommissionen: börja med äldreomsorgen", säger Jonas Sjöstedt.Bild: Claudio Bresciani/TT
Jonas Sjöstedt är kritisk till att coronapandemin spritt sig till äldrevård och äldreboenden. Han är kritisk till hur regeringen hanterat de tänkta masstesterna av covid-19. Enligt Sjöstedt har de uteblivna testningarna lett till obefintlig smittspårning. Det har i sin tur gjort det omöjligt att minska smittspridningen. Det har fått smittan att sprida sig mer i Sverige än i andra länder.
Han har fått gehör för att den statliga kommission som ska granska pandemin ska börja med att titta på äldreomsorg och lämna rapporter successivt. En första delrapport om äldreomsorgen kommer redan i november.
– Det är viktigt att kommissionen lämnar förslag så fort som möjligt. De äldre förblir ju en riskgrupp under lång tid, säger Jonas Sjöstedt.
– Vi måste se till att det katastrofala som hänt i äldreomsorgen i Stockholm inte upprepas på andra håll i landet. Därför måste coronakommissionen redovisa de mest kontroversiella delarna först. Dit hör äldreomsorgen. Dit hör också testningen.
Jonas Sjöstedt förstår varför Ulf Kristersson velat ha en komplett utvärdering före nästa val. Han förstår också varför Stefan Löfven velat ha den klar först efter valet. Nu har de dock enats om att coronakommissionen ska vara klar i maj 2022, fyra månader före riksdagsvalet.
– Den öppna svenska coronastrategin kan inte utvärderas snabbare än så. Jag utesluter inte att en annan väg vore bättre. Jag utesluter inte att Sverige borde haft olika strategier i olika landsdelar. Men för mig måste pandemin vara över för att kunna dra säkra slutsatser, säger Jonas Sjöstedt.
Utrikesminister Ann Linde slog i tysk tv fast att smittspridningen varit värre på privata äldreboenden än på kommunala. Det är inget Jonas Sjöstedt instämmer i, men han menar att privatiseringen av välfärdstjänster minskat bemanningen till ett minimum på alla äldreboenden.
– Otrygga anställningar är ett problem. Privatiseringar har varit ett sätt att pressa hela äldreomsorgen med lägre bemanning. Många privata företag har otrygga anställningar. Men de finns också i kommunerna, säger han.
– Om en osäker anställning innebär att man inte kan säga ifrån och inte kan sjukskriva sig blir det svårare att få en pålitlig äldreomsorg med trygg och yrkesutbildad personal. Det behövs mer robusta system.
Jonas Sjöstedt har i flera partiledarsamtal efterlyst tydligare instruktioner från regeringen om coronatester. Nu efterlyser han regler för massvaccinering när det väl finns ett färdigt coronavaccin. Annars kan djungelns lag börja gälla.
– Det måste finnas en plan för vem som ska vaccineras. De som ska komma först i vaccinkön är alla utsatta grupper, inte den som har råd. De som ska stå först är de som är äldre, har underliggande hälsoproblem eller arbetar direkt med dem som kan vara smittade.
– Det är en rättvisefråga. Samhället måste vara aktivt och försäkra sig om att vi köper in stora mängder vaccin som gör vaccineringen tillgänglig, säger Jonas Sjöstedt.
"Vi vet inte när ett vaccin komemr, men det måste finnas en plan för vem som ska vaccineras", säger Jonas Sjöstedt.Bild: Jonathan Näckstrand/TT
När coronapandemin ebbar ut vill Jonas Sjöstedt se stora investeringar i offentlig sektor. Han anser att samhället är skyldiga alla ge dem som slitit i vård och omsorg bättre arbetsvillkor och fler arbetskamrater.
Samtidigt vill han se en "grön omstart" för att pressa ner arbetslösheten med fler jobb och fler order till företagen.
– Regeringen bör ta beslut om stora investeringar. Vi måste hjälpa företagen att elektrifiera genom att bygga ut elnätet, komma i gång med bygget av nya stambanor för höghastighetståg, bygga bort bostadsbristen och renovera miljonprogramsområdena. Det skapar arbetstillfällen i flera led, men hjälper oss också att få ner utsläppen och klara klimatmålen, säger han.
Jonas Sjöstedt tar till stora ord när han beskriver en grön omstart. Han jämför med New Deal som Franklin D Roosevelt lanserade i USA på 1930-talet och med Marshallplanen som Harry S Truman tog till Europa efter andra världskriget. Då slussades 100 miljoner dollar till investeringar i Sverige.
– New Deal var något fantastiskt som lyfte det amerikanska samhället – från massarbetslöshet och depression till att ge människor jobb, trygghet och framtidstro. Nu behövs en grön New Deal.
– Den bidrog till jobb och framtidstro även i Sverige. Det var ett lyft i en tid när Sverige var betydligt fattigare. Nu kan vi göra ett sådant lyft igen, säger han.
Enligt Jonas Sjöstedt är Sverige i exakt rätt läge för att investera sig ur krisen. Han beskriver det som ett klassiskt sätt att avstyra ekonomisk nedgång "så att vi blir starkare när konjunkturen åter vänder upp".
– Det är guldläge för gröna investeringar. Vågar vi inte investera kan vi hamna i en negativ spiral med krympande ekonomi.
Jonas Sjöstedt ser dock oroväckande tecken på att regeringen investerar i fel sorts framtidssatsningar. Han anser att regeringen drar benen efter sig i fråga om ett mer robust elnät och ett helt nytt stamnät för höghastighetståg. Samtidigt tycker han att regeringen och enskilda kommuner allt för snabbt satsar på en återstart för flygtrafiken.
– Det statliga stödet till flygbolag bör villkoras. Det är ingen vits att flyga till platser dit man tar sig med tåg på fyra timmar eller mindre. Det behövs inte skattestöd till kommunala flygplatser på orter dit man lätt tar sig med tåg, säger han.
– Det är rimligare med fler direkttåg än att stötta lokala flygplatser med statliga pengar. I Göteborg, Karlstad, Sundsvall och Växjö är tåget på väg att slå ut inrikesflyget. Även i Ängelholm vore det kanske vettigare att satsa på fler direkttåg till Stockholm.
Är coronakrisen en genväg till ett mer klimatsmart samhälle?
– Det är ju en förfärlig genväg med tanke på hur många som avlidit. Men när vi startar om kan vi välja att göra det grönt. Att bygga ut tågtrafik i stället för flygtrafik. Att lägga över transporter från lastbil till tåg. Att bygga ut elnäten så att vi lättare kan elektrifiera. Att kapa utsläppen och göra det klimatsmarta till en tillgång för vår ekonomi.
"Det vore väldigt konstigt om regeringen har för avsikt att utlösa en regeringskris för att minska anställningstryggheten och införa marknadshyror", säger Jonas Sjöstedt.Bild: Jessica Gow/TT
Fakta

Jonas Sjöstedt

Född: 1964

Bakgrund: Montör på Volvo i Umeå 1990-94. EU-parlamentariker 1995-2006. Riksdagsledamot sedan 2010, partiledare sedan 2012. Författare till tre kriminalromaner.

Familj: Hustrun Ann Måwe och 12-åriga tvillingarna Tor och Greta. Dottern Karin från ett tidigare förhållande.

Bor: I Umeå, med familjen i Hanoi där hustrun har diplomatjobb.

Dröjer kvar som partiledare eftersom pandemin tvingade V att skjuta sin majkongress till i oktober.