Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Potatissallad för alla tillfällen

Vad vore livet utan potatissallad? Bästa sättet att ta vara på rester. Dessutom ett utsökt komplement till i stort sett allt.

Det bästa med en potatissallad är att man kan slänga i precis vad man själv gillar. Allt är möjligt.Bild: Fredrik Gustafsson
Det är i princip omöjligt att räkna ut hur mycket potatis man ska koka till en måltid. Vissa äter sju, andra en, somliga skyr kolhydrater som pesten. Det finns liksom inget bra genomsnittsmått. Däremot finns det potatissallad. Som tur är.
Få sätt att återuppliva överbliven mat är väl bättre än just potatissallad. Man kan i stort sett pimpa den exakt hur man vill. Det gäller bara att sätta fantasin och smaklökarna i arbete.
Några tips kan dock komma till nytta på vägen. Min mammas tumregel är att man måste skala överbliven potatis innan den stuvas undan inför nästa dag – annars smakar skalet beskt. Hon har onekligen en viss poäng i det, även om jag ofta är för lat för att lyda. Däremot rekommenderar jag att hälla dressingen över potatisen medan den fortfarande är småvarm så suger den åt sig smakerna bättre. Tänk också på hur ”majonnäsig” du verkligen vill ha din potatissallad. Enbart majonnäs blir ofta för stabbigt, blanda gärna ut den med gräddfil eller yoghurt för att få lite friskhet.
Om du redan från början kokar potatis i syfte att göra en potatissallad så koka den inte för länge. Den ska bara vara på vippen att bli klar. Dressingen gör nämligen sitt till för att den ska mjukna. Har du bråttom kan du skiva eller tärna potatisen redan innan du kokar den. Dels förkortar det koktiden, dels svalnar den fortare.
Viktigt att tänka på är också det som kallas textur. Det krävs med andra ord något knaprigt i kontrast mot den mjälla potatisen. Må det så vara rå lök, inlagd gurka eller tärnat äpple. Huvudsaken att det biter ifrån. Lite sälta är aldrig fel, gärna i form av kapris, oliver eller bacon. Sting av dijonsenap sitter som en smäck, liksom allehanda valfria färska örter.
Experimentera dig fram till din egen favoritvariant. Potatissallad är alltid rätt.

Potatissallad på caesarvis

Potatissallad på caesarvis. Det bästa av två världar.Bild: Fredrik Gustafsson
Jag älskar caesarsallad. Och potatissallad. Så varför inte kombinera dem? Passar till det mesta. Även som lätt lunchrätt på egen hand.
• Till 4 portioner, 30 minuter
800 g färskpotatis
140 g bacon
3 sardellfiléer
2 msk kapris
1 vitlöksklyfta, grovhackad
3 msk olivolja
2 msk citronsaft
2 tsk dijonsenap
1/2 tsk Worcestershiresås
1/2 dl majonnäs
1/2 dl gräddfil
salt
nymalen svartpeppar
1 huvud hjärtsallad eller romansallad
cirka 1 dl flagad parmesan
1 knippa gräslök, finskuren
Skrubba och koka potatisen under lock i lättsaltat vatten tills den nätt och jämnt är klar. Låt rinna av och svalna. Dela i bitar och lägg över i en stor skål.
Knaperstek bacon under tiden, låt rinna av på hushållspapper och bryt i bitar.
Mixa sardeller, kapris och vitlök. Tillsätt olivolja, citronsaft, dijon och Worcestershiresås och mixa lite till. Tillsätt majonnäs och gräddfil. Mixa hastigt. Smaka av med salt om det behövs samt peppar.
Skär salladen i bitar och lägg i potatisskålen. Häll över dressingen, blanda försiktigt och strö över bacon, parmesan och gräslök.

Rostad potatissallad med sparris och rädisor

Rostad potatissallad med sommargrönt och smak av dillsmör, citron och vitlök.Bild: Fredrik Gustafsson
Sommar på tallrik. Att rosta potatisen i ugnen ger den en härligt nötaktig smak. Fyll på med säsongens grönsaker.
• Till 4 portioner, 1 timme
800 g färskpotatis
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
1 knippa grön sparris
75 g smör, rumsvarmt
1 knippa dill, finskuren
1 vitlöksklyfta, riven
1 citron, skalet
1 näve sockerärtor, skurna på längden
1 knippa rädisor, i bitar
• Äta till:
grillat kött eller fisk
Skrubba potatisen. Fördela på en plåt med bakplåtspapper, ringla över generöst med olivolja, salta och peppra. Vänd runt så att alla potatisar täcks ordentligt. Rosta i 225 grader i 30–40 minuter (beroende på storlek) eller tills potatisarna mjuknat, rör om då och då. Bryt av ändarna på sparrisen och låt dem gå med de sista 5 minuterna. Lägg sedan sparrisen åt sidan.
Häll över de varma potatisarna i en bunke med smöret och tryck till dem lätt med en gaffel så att de går sönder lite grand. Tillsätt sedan dill, vitlök, rivet citronskal och sockerärtor och blanda runt tills smöret har smält. Salta och peppra och ringla över lite extra olivolja. Lägg upp på ett fint fat och toppa med sparris och rädisor.

Tysk potatissallad

En tysk variant på potatissallad passar utmärkt när man inte är sugen på majonnästypen. Gott bland annat till korv.Bild: Fredrik Gustafsson
Det är inte alltid man vill ha en majonnäsbaserad potatissallad. Då passar den här sydtyska varianten finemang.
• Till 4 portioner, 45 minuter
800 g färskpotatis
1 rödlök, finskuren
salt
nymalen svartpeppar
3 msk vitvinsvinäger
1 tsk tysk eller fransk senap
1 1/2 dl varm, kraftig köttbuljong
1/2 dl cornichons, skurna i bitar + 1 msk spad
3–4 msk rapsolja
2 msk kapris
1/2 knippa bladpersilja
• Att äta till:
grillad god kvalitetskorv
Koka potatisen med skalet kvar i saltat vatten tills den är nätt och jämnt klar. Häll av vattnet och skala potatisen (om du orkar) medan den är varm. Låt svalna något och skär i skivor. Blanda försiktigt med rödlök, salt och peppar.
Rör ihop vinäger, senap, köttbuljong, gurkspad och olja. Häll dressingen över potatisen och blanda försiktigt. Låt stå och dra en stund. Smaka av med salt och peppar.
Strö över kapris, cornichons och hackad persilja.
Fakta

Att dricka till

• Chablis, Le Beaunois Labouré-Roi (5637), 159 kronor.

• Alkoholfritt: Mikkeller Ambler (11996), 12 kronor.

Gå till toppen