Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vaktbolag ska övervaka avstånd i Gällivare

Alla kultur- och fritidsanläggningar i Gällivare ska fortsätta vara stängda för att minska smittspridningen. Dessutom ska vaktbolag tas in för att hjälpa folk att hålla avståndet.

Smittspridningen har ökat i Gällivare och kommunen har beslutat att fortsatt hålla alla fritids- och kulturanläggningar stängda och att ta hjälp av vaktbolag för att uppmana folk att hålla avståndet. Arkivbild.Bild: Hans-Olof Utsi / TT
På sin hemsida beskriver kommunen läget som fortsatt mycket allvarligt med en ”samhällsfarlig smittspridning av covid-19” och att många som insjuknar svårt.
”Vi har bestämt att fortsätta hålla stängt våra kultur- och fritidsanläggningar under åtminstone en vecka till så vi kan hålla koll på läget. Vi har också fått indikationer på att det är mycket folk på Sandvikens badstrand så vi kommer ta in vakter som kommer att hjälpa folk att hålla avståndet”, säger Monica Flodström, kommundirektör på kommunens hemsida.
Gällivares kommun sedan en dryg vecka dragits med en stor ökning i antalet smittade och är nu den kommunen i Sverige med flest sjukdomsfall. Under den senaste veckan har 165 personer bekräftats smittade och kommunen har nu totalt 293 smittade, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.
”Det är ett mycket allvarligt läge, vi ligger tre gånger över riksgenomsnittet och det är något alla måste ta till sig och följa de här riktlinjerna; hålla avståndet och tvätta händerna. Det kanske låter enkelt och basalt, men det är det vi kan göra och det gäller att vi verkligen gör det för att vi ska klara oss igenom det här”, säger kommunalrådet Henrik Ölvebo (MP) på hemsidan.
Även affärsaktörer i kommunen har fattat beslut om stängningar och besökregler.
Gå till toppen