Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Shora Esmailian: Fem barnbokstips

Färgrik föda, cyklar i alla former och en gammal bok om hemester som blivit aktuell i coronatider. Shora Esmailian tipsar om fem böcker för barn och unga.

Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.

Matens färger

Perfekt färgträning för de minsta. I denna pekbok om mat och färg kan även den vuxnes ögon vila på vackert illustrerade ärtor, rödbetor, auberginer och vitlökar.
Fredrica Isenborg & Lotta Kühlhorn (Rabén & Sjögren)

Herr Balders hemlighet

Herr Balder lever ett gott liv i sin ensamhet, i sin herrgård. Det är inte förrän han får oväntat besök som han inser hur fantastiskt det är med vänner. Femton år efter första utgivningen ger Bonnier Carlsen återigen ut Jakob Wegelius detaljrika och vackert illustrerade saga om denne lille herre och hans får.
Jakob Wegelius (Bonnier Carlsen)

Cyklar är fantastiska

På sommaren brukar många barn lära sig att cykla. Det är dessutom inne med cyklar: elsparkcyklar, lådcyklar, cyklar som kan flytta möbler. Denna korta bilderbok kompletterar kunskapen om olika sorters cyklar utan att exkludera någon.
David Henson (Opal)

Helt ärligt

Simone är en svart, sextonåring tjej som är hiv-positiv. Hur ska hon göra när hon nu blivit störtförälskad i Miles? En högaktuell ungdomsbok som förutom att belysa och lyfta stigmat kring hiv-positiva också visar vilken vardagsrasism svarta ungdomar i USA lever under.
Camryn Garrett, Översättning: Anna Thuresson (Gilla böcker)

Hemma hela sommaren

Inte nyutkommen men en aktuell bok under sommarlovet. Hemester må ha blivit medelklassens heta ord denna coronasommar, men för många fattiga familjer (ja, det finns tyvärr många i Sverige) finns inte möjligheten att åka långt. ”Hemma hela sommaren” är inte en bok bara för dem, utan också för privilegierade barn som för en stund kan leva sig in i hur mindre bemedlade familjer har det.
Elin Johansson & Ellen Ekman (Rabén & Sjögren)
Gå till toppen