Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här kan du ladda elbilen gratis i Klagshamn

På familjen Olssons gård i Klagshamn finns redan verksamhet i form av en lada med möjlighet till bröllopsevenemang och ett säsongs-kafé. Nu erbjuder Magnus Olsson och hans familj också gratis laddning till elbilar på sin parkering.
– Vi försöker komma på sätt att förbättra utvecklingen och utnyttja resurserna, säger Magnus Olsson.

Magnus Olsson med sin nystartade elmack i Klagshamn.Bild: Patrik Renmark
För två veckor sedan fick Magnus nya solceller installerade på taket till gårdens bostadshus. I samma veva installerades den nya el-laddningsstolpen på parkeringen intill. Familjen flyttade till gården från en villa för ett tag sedan, och för Magnus Olsson är det viktigt att hålla produktionen på landsbygden igång i traditionell andra.
– På landet har det ju genom tiderna alltid producerats någonting lokalt, säger han.
Elen kommer från solcellerna på taket, och solen förser cellerna med el hela sommaren och en bit in i oktober. Resten av året har familjen ett stort överskott av resurser via ett stort elsystem, som de gärna delar med sig av.
– Mestadels av året sitter vi inne med väldiga resurser. Det är mer energi än vad en normalfamilj behöver egentligen. Både i mark, el och vatten, säger Magnus Olsson.
Gratis bränsle för elbilar, från solenergi. I framtiden vill Magnus Olsson få upp fler laddstolpar.Bild: Patrik Renmark
Än så länge har Magnus Olsson sett någon ladda vid den nya gratis-stationen.
– Det är väldigt enkelt, man behöver inte betala utan det har man redan gjort i appen. Sedan finns det en login-funktion, där man kopplar in sladden och kan följa laddningen i telefonen.
Det finns olika varianter att ladda sin elbil. Många har en laddare som kan användas hemma i ett vanligt eluttag, men Magnus Olssons laddstolpe sköts via en app i telefonen som alla med elbil kan ladda ner.
Han hoppas på att kunna inspirera andra i Klagshamn till att gå över till elbil.
– Kostnaderna för solcellerna har gått ner, och tillverkarna av vanliga bilar kommer ut med elbilar på den svenska marknaden i större utsträckning, säger Magnus Olsson.
Under fredagseftermiddagen satte familjen Olsson upp en neonskylt i vitt och rött för att tydligare visa vägen till gratisbränslet och låta fler tanka gratis.
Gå till toppen