Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regeringskris hotar Kongo efter ministerbråk

Kongo-Kinshasas premiärminister Sylvestre Ilunga hotar med koalitionsregeringens avgång efter ett uppblossande bråk mellan justitieminister Célestin Tunda Ya Kasende och president Félix Tshisekedi.

Regeringskris hotar president Félix Tshisekedi i Kongo-Kinshasa. Arkivbild.Bild: Ludovic Marin/AP/TT
Konfrontationen rör en juridisk reform, som enligt kritiker kommer att kringskära domarnas oberoende ställning och skärpa justitiedepartementets inflytande.
Efter ett möte mellan Célestin Tunda Ya Kasende och president Tshisekedi greps justitieministern på lördagen och förhördes i timmar av åklagare i huvudstaden Kinshasa. Han släpptes senare.
– Denna allvarliga och exempellösa händelse kommer att försvaga stabiliteten och de harmoniskt fungerande institutionerna; den kan leda till regeringens avgång, sade Ilunga på söndagen.
Förre oppositionsledaren Tshisekedi fick presidentmakten i januari 2019, och formade ett slags koalition med representanter för tidigare presidenten Joseph Kabila. Justitieministern tillhör en av Kabilas närmaste i partiet PPRD (Folkets parti).
Premiärminister Ilunga i sin tur har verkat politiskt redan under tidigare diktatorn Mobutu Sese Seko, bland annat som finansminister och har varit ekonomisk rådgivare åt Kabila.
Fakta

Kongo-Kinshasa

Kongo-Kinshasa har omkring 84 miljoner invånare och är till ytan det näst största landet på den afrikanska kontinenten efter Algeriet.

Huvudstad är Kinshasa med omkring 11,6 miljoner invånare (2015). Näst största stad är Lubumbashi.

Det centralafrikanska landet gränsar till nio länder, däribland Rwanda, Burundi, Uganda och Sydsudan.

Landets regnskogsområde är näst efter Amazonas världens största.

Kongo-Kinshasa har trots sin stora yta bara en kort kustremsa vid Kongoflodens mynning i Atlanten.

Källa: Nationalencyklopedin, Landguiden/UI

Gå till toppen