Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: En folkomröstning visar tydligt vad Bjärredsborna anser om nybyggena

Bjärred i förgrunden och Borgeby i bakgrunden berörs av byggplanerna som Birgitta Möller skriver om.Bild: Bengt Arvidson
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
På den högst klassade jordbruksmarken i Sverige, i Bjärred, planerar ansvariga politiker att bygga 900 bostäder plus infrastruktur. Är det verkligen läge att minska åkermark? Coronaepidemin har fått de flesta att inse att graden av självförsörjning borde öka, inte minska – vara rädd om bra åkermark.
En kort sammanfattning av det vinnande arkitektförslaget.
”Åkern” mellan Borgeby och Bjärreds centrum: En plats för ”vardagens drömmar” som innebär att man går från ”repetitiv bebyggelse”, ”odefinierade vägar”, ”introverta trädgårdar” (insynsskyddade trädgårdar?) och ”enformighet” till variation där ”man bor närmre varandra och möjligheter för grannsamverkan… och spontana möten ökar”.
Här byggs bland annat ”vildmarkshus” där man bor mitt i Vildmarksparken (åkern närmast Borgeby) i storvillor och enfamiljshus.
Österleden: 21 stycken tre- och fyravåningshus skall kanta vägen från idrottshallen.
Rondellen: På tre sidor om rondellen planeras 27 stycken tre-/fyravåningshus. Träd och buskage försvinner.
Norra Västkustvägen: Föreslås i framtiden bli en ”bygata som fungerar väl för gående och cyklande”.
Plommonskogen - naturreservat: Träden i plommonskogen kommer att stjäla eftermiddags-/kvällssolen. Vad tycker framtida ägare av ”odlingslängorna” om det?
Skogsgårdarna (vid Rutsborgsskolan): Sju stora trevåningshus, ”asymmetriskt placerade mer slutna kvarter som ser ut att ha den skånska gården som ett slags referens” (är skånska gårdar 3 våningar höga?).
Merparten av de boende i Bjärred pendlar ut från byn till sina jobb. Köplojaliteten i Lomma kommun är 0,7 (källa Anders Berngarn) att jämföras med till exempel Västerås där den är 1,2. De flesta som bor i Bjärred är frånvarande fem dagar i veckan.
Efter många års fokus på Lomma skall nu allt hända på en gång i Bjärred. Här några exempel:
• Nytt låg- och mellanstadium (klart 2022). Plus 175 nya bostäder i centrum.
• ”Landmärke” med tillhörande ”residens” (påbörjat projekt i centrum).
• Nytt bibliotek i norra delen, söder om Borgebyhallen (enligt Sydsvenskan 23 januari). Långt ifrån centrum där många idag kan uträtta andra ärenden före eller efter man besökt bibblan.
Lagstiftningen i 3 kapitlet 4 § miljöbalken (MB 3:4) anger en mycket restriktiv hållning till att upplåta jordbruksmark till bebyggelseändamål.
Planerna för åkern kommer att för alltid förändra Bjärred. Detta förslag på hur Sveriges bästa jordbruksmark istället skall bebyggas med ungefär 200 huskroppar gör att jag tycker att vi som bor i Bjärred måste få vara med och bestämma, inte bara mejla synpunkter på en översiktsplan.
Av de nio jurymedlemmar som bedömde tävlingsförslagen bor två i Bjärred. Det finns ytterligare 9 860 boende här. En kommunal folkomröstning ser jag som bästa sättet att svart på vitt (fakta, inte påståenden) få reda på vad vi i Bjärred tycker i denna viktiga fråga.
Vad gäller kostnaden för en sådan omröstning är det väl småpotatis i förhållande till de extra miljoner som olika växande byggnotor kostar oss skattebetalare?
Birgitta Möller Bjärred
Gå till toppen