Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klimataktivister hindrade plan från att lyfta – fem misstänks för sabotage

Vid 19.30-tiden på måndagen larmades polisen till Ängelholms flygplats, då ett flertal personer hindrade ett plan från att lyfta. En kvinna limmade fast sig vid flygplanet. Klimataktivister från rörelsen Extinction Rebellion tar på sig aktionen.

Ett tiotal personer deltog i en manifestation på flygplatsens startbana under kvällen. När planet skulle boardas sprang flera personer ut ur ledet och ställde sig framför planet. En av dem, Lan Pham, limmade fast sina händer mot flygplansnosen.
– Det är en manifestation mot att regeringen investerar miljarder i infrastruktur som kommer att göra en annan kris ännu värre, vilket är klimatkrisen, säger Lan Pham när hon en stund senare tagits loss av polisen.
När hon limmade fast sig vid flygplanet hade hon på sig en superhjältedräkt med rörelsens logga på ryggen.
– Det handlar om att vi vill sluta vänta på att regeringen och stora företag ska rädda oss från klimatkrisen. Dräkten symboliserar vanliga människor som har insett allvaret i situationen.
Polisen kunde efter en stund lossa henne från flygplanet. I nuläget finns ingen brottsrubricering.
– Vi avlägsnade ett tiotal personer från området. Vi får titta på de olika lagrummen och se var vi landar, men i nuläget har vi ingen brottsrubricering, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisens ledningscentral.
Ingen av personerna som deltog i manifestationen frihetsberövades efter att de hade avlägsnats.
Fem personer deltog i manifestationen ute vid planet och fem personer var kvar inne på terminalen. De som befann sig inne i byggnaden misstänks för skadegörelse efter att ha skadat inredningen, enligt polisen. De personer som hindrade planet från att lyfta är misstänkta för brott mot luftfartsförordning.
Flygplatsens vd Christian Ziese ställer sig kritisk till manifestationen:
– Man får uttrycka sina åsikter, men detta var inget bra sätt att göra det på, säger han.
De personer som deltog i manifestationen hade köpt biljetter till flyget och kunde på så sätt ta sig ut till planet.
– Vi följer de regelverk som finns. Men har man köpt en biljett så kommer man ju in genom säkerhetskontrollen, man har inget farligt med sig. Men en sån här sak är svår att förhindra.
Planet skulle avgå vid 19-tiden med destination Arlanda. Manifestationen gick lugnt till och ingen kom till skada. Aktionen försenade avgången med en dryg timme.
– Vår personal agerade precis som de ska och allt gick lugnt till. Men jag tycker det är tråkigt. Vi hade ett ensamåkande barn som åkte med, och jag tycker synd om killen och hans oroliga farmor som stod och väntade i ankomsthallen, säger Christian Ziese.
Efter händelsen misstänks fem personer för flyplatssabotage. Dessutom har flygplatsen polisanmält uppklistrandet av flygblad som skadegörelse.
Gå till toppen