Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mer pengar mot missbruk hos unga

Lunds kommun satsar mer på arbete mot droger efter att missbruket hos unga ökat.

Missbruket hos unga i Lund har ökat och behovet av mer stöd bekräftas av en utvärdering från Mariamottagningen.
Lunds arbete med Alkohol, narkotika, tobak och andra droger tilldelas ytterligare 300 000 kronor i år följt av ytterligare en halv miljon kronor nästa år.
"Ökat missbruk leder till stora samhällsproblem och kriminalitet, därför är det viktigt att motverka det tidigt", skriver Fredrik Ljunghill (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Tanken är att antalet unga missbrukare som debuterar tidigt ska minskas.
"Vi har sett en oroväckande ökning av droger bland unga. Det ser vi allvarligt på och vill nu göra denna satsning för att stärka det drogförebyggande arbetet", skriver Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.
Polisen är nöjd med kommunens satsning.
– Det är mycket positivt för vårt gemensamma arbete mot narkotika. Det är en bra satsning från kommunens sida och det går hand i hand med polisens fokus på droger, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.
Förslaget från Lundakvintetten passerade i veckan ett enigt kommunstyrelsearbetsutskott på sin väg mot troligt godkännande i kommunstyrelsen.
Mariamottagningen öppnade i Lund i oktober 2018 och har nyligen gjort en utvärdering. Sedan öppnandet har verksamheten varit i kontakt med 279 ungdomar, mestadels från Lund, Eslöv och Kävlinge. Oftast är det familjen som ser till att ungdomen får kontakt med mottagningen och medelåldern på de unga är 16 år.
– Om kontakten etableras tidigt är det möjligt att ta tag i problematiken innan den blivit alltför allvarlig, säger Hanna Eckerbom Holmberg, samordnare på Mariamottagningen.
De flesta som söker sig till mottagningen har inte haft kontakt med socialtjänsten eller sjukvården tidigare. Enligt Mariamottagningen har mer än hälften av de unga främst använt cannabis, men andelen som mest använt alkohol är också hög, främst bland kvinnorna.
– De som har ett riskbruk av droger och alkohol upplever ofta även en psykisk ohälsa, särskilt de unga kvinnorna, säger Hanna Eckerbom Holmberg.
Men en enkät visar också att nio av tio säger sig må bättre efter kontakt med mottagningen.
Mariamottagningen finansieras av kommuner, barn- och ungdomspsykiatrin samt Region Skåne.
Gå till toppen