Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisinsats på Malmöfest: För mycket folk på dansgolvet

I lördags arrangerades en fest i Restaurang Mosaiks lokaler på Stortorget. Det resulterade i polisbesök och en anmälan om brott mot ordningslagen – det misstänks ha varit mer än dubbelt så många människor på dansgolvet än vad som är tillåtet. Max 50 personer, säger coronareglerna. Men frågan är om det rör sig om ett publikt arrangemang eller en privat fest.

– Vi ska undersöka vad som skett här i helgen. Vi har inte sett polisanmälan och vi behöver prata med dem som arbetade under kvällen, säger Zeynep Ötunc, ägare på Restaurang Mosaik.
Hon berättar att det var en extern aktör som hade hyrt in sig i lokalen i lördags kväll, där gästerna kan boka in sig på en gästlista för att komma in.
Framåt tretiden på natten mellan lördag och söndag hör en polispatrull ute på stan musik inifrån lokalen, och beslutar sig för att göra en kontroll.
– När de kommer upp på andra våningen så är det då uppskattningsvis över hundra människor som dansar, berättar Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson i Malmö.
Nu finns en anmälan om brott mot ordningslagen. I restaurangens tillstånd framgår att det inte ska vara fler än 50 personer på dansgolvet, enligt Ewa-Gun Westford.
– Nu får utredningen visa om det här har varit ett slutet sällskap, då är det lite andra regler som gäller säger hon.
Den polisutredare som ska titta närmare på anmälan om Mosaiks dansgolv har ännu inte satt sig in i ärendet.
För regelverket om max 50 personer gäller för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster. Polisen definierar vilka sorts arrangemang som är offentliga eller allmänna. Dansgolv på en nattklubb är en sådant arrangemang. Men däremot inte restaurangdelen:
– I restaurangdelen får man vara hur många som helst, men på dansgolven kan man vara max 50 personer, säger Moa Gunnarsson, jurist vid avdelningen för rättstillämpning hos polisen i Region Syd.
– Det här är nytt för oss också, så vi får göra bedömningar från fall till fall.
På Restaurang Mosaiks arrangemang är dansgolvet avspärrat och vakterna räknar med en klickräknare hur många personer som går upp på dansgolvet, berättar Zeynep Ötunc. Och i samråd med miljöförvaltningen i Malmö stad har de också gjort en del avspärrningar och ändrat om i lokalerna, samt minskat antalet sittplatser på uteserveringen – allt för att corona-anpassa.
Moa Gunnarsson vid polisen hänvisar till juridiken för att förklara när och om ett festarrangemang i nattklubbsformat ska definieras som en offentlig tillställning, och därmed lyda under regeln om max 50 personer på dansgolvet, eller inte. Om en festarrangör skulle hävda att en tillställning är privat på grund av att den kräver medlemskap i förening eller särskild inbjudan, men det samtidigt är fritt för alla som vill att bli medlemmar eller få inbjudan, då ska tillställningen anses vara allmän, och då gäller alltså regeln om max 50 personer.
– Man måste kunna visa att det är ett slutet sällskap, säger Moa Gunnarsson.
Även kommunens inspektörer intresserar sig för nattklubbar och festarrangörers verksamhet, och det är trängseln de kontrollerar och försöker avvärja.
– Vi har varit ute på nätterna och det är med i våra tankar – får vi indikationer på att det är trängsel så försöker vi vara där, säger Arvid Nordland, enhetschef på Miljöförvaltningen i Malmö stad, och pekar på att kommunens inspektörer ska täcka både nattliga fester och trängsel vid strandkiosken en solig dag.
– Om vi kliver in på en nattklubb eller en restaurang så har vi alltid ett eget ansvar – om man ser att man inte kan vistas där och hålla ett rimligt avstånd, då borde man avstå från att gå på ett sånt ställe.
Gå till toppen