Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brist på grundvatten i stora delar av landet

Mer regn än normalt behövs i delar av landet för att få en normal grundvattensituation i de små magasinen. Arkivbild.Bild: Mark Baker/AP/TT
Grundvattennivåerna i de små magasinen är under eller mycket under de normala för årstiden i Svealand, större delen av Götaland och sydöstra Norrland, rapporterar Sveriges geologiska undersökning (SGU).
Eftersom det mesta av nederbörden brukar avdunsta eller tas upp av växterna på sommaren är möjligheterna till grundvattenbildning små. Situationen kan därför bli ansträngd de närmaste månaderna och enskilda brunnsägare i de aktuella områdena uppmanas att vara uppmärksamma på vattentillgången. För att få upp nivåerna i magasinen krävs mer nederbörd än normalt, enligt SGU.
I nordvästra Norrland har däremot snösmältningen bidragit till att de små magasinen är välfyllda. I de stora magasinen är grundvattennivåerna normala för årstiden i större delen av landet.
Gå till toppen