Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brofirande med popkonsert på absolut toppnivå

Festligt, folkligt och fullsa... nej folktomt. Coronan gör Öresundsbrons 20-årsjubileum till en distanserad fest. Det mesta äger rum på nätet, senare i höst eller med stora fysiska avstånd. Jubileets höjdpunkt blir en minikonsert på 203,5 meters höjd med en av Danmarks mest kända popgrupper.
Den danske popstjärnan Lukas Forchhammer framför några av sina mest kända låtar från en en Öresundsbrons pyloner för att markera brons 20-årsjubileum.Bild: Henrik Montgomery/TT
När Öresundsbron fyllde tio år 2010 engagerade brokonsortiet mer än 150 000 deltagare genom att satsa på mat, musik, konst, dans, segling, brolopp och fyrverkerier. Den 1 juli samlades 15 000 människor längs strandkanterna på båda sidorna av Sundet för att tända facklor och se fyrverkeri, ljus- och lasershow.
Inför årets tjugoårsjubileum har Öresundsbrokonsortiet reviderat sina festplaner.
Det fanns planer på en stor svensk-dansk musikfest på Ribersborgsfältet i Malmö i samarbete med Malmö stad.
Det fanns planer på ett stort broseminarium med flera kända deltagare på Luftkastellet i Malmö.
Musikfesten ställdes in, broseminariet är uppskjutet till den 7 september.
– Vi gör ändå något stort av firandet under social distansering. Vårt tema kvarstår, "Tillsammans bygger vi broar", säger John Alexander Sahlin, kommunikationschef på Öresundsbrokonsortiet.
De gångna tjugo åren firas med jubileumsfilm på nätet, födelsedagspynt vid betalstationen på Lernacken, helt ny pylonbelysning och en unik popkonsert på absolut toppnivå.
De som står för konserten är den danska popgruppen Lukas Graham med sångaren och låtskrivaren Lukas Forchhammer som frontfigur.
Deras mest kända låtar heter "7 Years", "Mama Said" och "Love Someone" och har streamats på Spotify miljontals gånger. De har legat i topp på flera av de stora topplistorna, men har aldrig tidigare åkt hiss upp till himmelens höjder.
– Vi har fokuserat på ett namn som är känt i svensk och dansk kontext, men också internationellt. Lukas Graham kommer att stå uppe på toppen av en av pylonerna och spela.
– Det är en häftig plats med starkt symbolvärde – med fantastisk utsikt över Sverige, Danmark och havet. Vi hoppas på uppehållsväder, säger John Alexander Sahlin.
Det blir svårt att se konserten live. Det kommer nämligen inte att finnas plats för åskådare i de övriga tre pylontornen. I stället livesänds spelningen med Lukas Graham från klockan 20 på Öresundsbrons sajt och Facebooksida.
Konserten blir en motsvarighet till den spelning som popstjärnan Katie Melua gjorde i oktober 2006 på 303 meters djup under en av Statoils oljeriggar ute på Nordsjön.
Öresundsbron i gammal belysning. Det nya ljuset ska enligt förhandslöftena bli både elegantare och energieffektivare.Bild: Torbjörn Carlson
Pylonkonserten följs av en kort ljusshow. En särskild jubileumsbelysning tänds på onsdagen klockan 23.15 och hålls då vid liv under åtta minuter. Jubileumsbelysningen tänds vid samma klockslag också den 2-5 juli.
Brokonsortiet utlovar såväl energieffektivitet som estetik. Den nya belysningen ska ge ett finare och jämnare ljus. Smalstrålade armaturer minimerar ljusföroreningar. Standardljuset är vitt, men kan tillfälligt få andra färger.
– Ljustesterna visar en imponerande och flexibel belysning som är betydligt mer energisnål – och samtidigt ger bron helt rätt estetiska uttryck, säger Öresundsbrons anläggningsdirektör Bengt Hergart.
Gå till toppen