Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danska ligan öppnar ytterligare – FCK hoppas på 10 000 åskådare

Danmark sänker avståndet från två till en meter för publik på fotboll. Redan till nästa hemmamatch hoppas FC Köpenhamn ta in över 10 000 åskådare på Parken.
– Att få fans tillbaka till matcherna är både fantastiskt och en viktig del av superligafotbollen, säger kulturminister Joy Mogensen.

När Bröndby tog emot FC Köpenhamn i ligan den 21 juni släpptes 3 000 hemmasupportrar in.Bild: RITZAU SCANPIX
I Sverige har den allsvenska säsongen hållit på i drygt två veckor. Alla matcher har spelats inför tomma läktare, och så lär det förbli ett tag framöver.
På andra sidan Öresund har det spelats fotboll i en dryg månad. Och sakta men säkert har man lättat på restriktionerna kring ligan i takt med att landet öppnat upp.
I början av juni tilläts 500 personer se på match. Den 21 juni släpptes 3 000 hemmasupportrar in på derbyt mellan Bröndby och FC Köpenhamn. Den matchen sågs som ett test för att kunna öppna upp fotbollen ytterligare – vilket alltså sker nu.
– Att få fans tillbaka till matcherna är både fantastiskt och en viktig del av superligafotbollen, säger kulturminister Joy Mogensen.
De nya restriktionerna träder i kraft till helgen och gäller säsongen ut.
– Framöver blir det så att arenorna ska indelas i sektioner i vilka 500 åskådare kan få plats. Och där ska det vara en meters avstånd mellan folk istället för två, som gäller idag, säger Kasper San Kjaer, kulturpolitisk talesperson för regeringspartiet Socialdemokraterne, till Politiken.
FC Köpenhamn har sedan tidigare meddelat att man vill ta in 10 500 på Parken. Bröndby räknar med att låta 8 000 supportrar se nästa match på plats och Midtjylland siktar på 4 500.
– Åskådarna kommer att registreras, så att man effektivt kan smittspåra om det nu skulle vara så att någon är smittad, säger Kasper Sand Kjær.
Många hoppas nu att Danmark ska släppa helt på restriktionerna till nästa säsong, som drar igång den 1 september. Regeringen väntas meddela besked om frågan den 20 augusti.
Alldeles för lång tid, tycker flera oppositionspartier och pekar på att klubbarna behöver komma igång och sälja årskort och landa sponsoravtal i god tid innan premiären.
– Regeringen håller klubbarna i ett järngrepp. Det är inte hållbart. Klubbarna är under mycket stor tidspress och måste få veta om det kommer bli helt fritt att ta in åskådare från och med september, säger Jens Rohde från Radikale Venstre till Ekstrabladet.
Gå till toppen