Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hit vill EU öppna gränsen

"Jag älskar Georgien", står det på det munskydd som en demonstrant i Tbilisi visar upp. Georgien är ett av de länder som EU nu vill öppna för resor till, efter coronakrisen. Arkivfoto.Bild: Shakh Aivazov/AP/TT
Allt från Algeriet till Uruguay – och kanske också Kina – finns med när EU:s medlemsländer nu enats om till vilka länder man vill öppna sina yttre gränser efter coronakrisen, helst redan från den 1 juli.
De 14 helt fria länderna är Algeriet, Australien, Georgien, Japan, Kanada, Marocko, Montenegro, Nya Zeeland, Rwanda, Serbien, Sydkorea, Thailand, Tunisien och Uruguay. För Kina gäller att resande in i EU tillåts för kinesiska medborgare, om Kina ger motsvarande rätt till resenärer från alla EU-länder.
Listan är samtidigt bara en rekommendation. Det är fortsatt upp till varje enskilt EU-land att välja om man vill införa den i praktiken. Tanken är att sedan göra uppdateringar varannan vecka för att se om fler – eller färre – länder klarar de krav på minskad smittspridning som EU-länderna enats om.
Gå till toppen