Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

JO: Se över reglerna för kroppsvisitation

En bilförare stoppades i Malmö 2018. Justitieombudsmannen (JO) riktar nu kritik mot polisen som man inte anser hade grund för den kroppsvisitation och husrannsakan som genomfördes vid tillfället. JO Per Lennerbrant vill att regeringen ser över reglerna.

JO Per Lennerbrant. Arkivbild.Bild: Anders Wiklund/TT
JO konstaterar att bestämmelserna i lagstiftningen om kroppsvisitation och husrannsakan i fordon i brottsförebyggande syfte har brister och är svårtillämpade.
”Det är viktigt att dessa bestämmelser är konsekventa, tydliga och så enkla att tillämpa som möjligt för att det grundlagsfästa skyddet mot kroppsvisitation och husrannsakan ska upprätthållas i praktiken”, säger Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.
Bakgrunden är en händelse i Malmö hösten 2018 där polisen stoppade en bil på grund av förarens sätt att köra. Ett polisbefäl beslutade att en kroppsvisitation av föraren och en husrannsakan i bilen skulle genomföras för att leta efter vapen eller andra farliga föremål. Något sådant hittades inte.
Det inträffade anmäldes till JO som nu riktar kritik mot polisen. Enligt JO fanns det ingen grund för att genomföra kroppsvisitationen och husrannsakan.
JO riktar nu kritik mot polisen som man inte anser hade grund för den kroppsvisitation och husrannsakan som genomfördes.
Gå till toppen