Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pakistanskt flygbolag portas från EU

Pakistans nationella flygbolag stängs ute från Europas luftrum i sex månader. Beslutet kommer sedan den pakistanska regeringen svartlistat hundratals piloter efter en dödlig flygkrasch i Karachi i maj.

Pakistans nationella flygbolag PIA får flygförbud inom EU. Arkivbild.Bild: AP/TT
Det nationella pakistanska flygbolaget PIA mister sitt tillstånd att flyga inom EU från den 1 juli, efter beslut från den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten Easa.
Tillståndet dras in ”mot bakgrund av den nyligen genomförda utredningen som redovisats i det pakistanska parlamentet och avslöjade att en stor andel av pilotlicenserna som utfärdats i Pakistan är ogiltiga”, skriver Easa i ett uttalande.
Den 22 maj, kort efter att flygtrafiken i Pakistan återupptagits efter ett coronaavbrott, kraschade ett av PIA:s passagerarplan i ett bostadsområde i mångmiljonstaden Karachi med totalt 98 dödsoffer som följd.
I kölvattnet av kraschen svartlistade regeringen totalt 262 piloter – varav 141 från PIA – som misstänks ha fuskat sig till sina flyglicenser.
Såväl PIA som det pakistanska pilotfacket Palpa ifrågasätter dock listan. PIA uppger att 36 av de utpekade piloterna gått i pension eller lämnat bolaget, medan facket hävdar att flera av dess medlemmar anklagas på felaktiga grunder.
– Listan innehåller namn på högutbildade och kvalificerade piloter som har klarat alla test. Vi vill ha en rättvis och opartisk utredning av den här frågan, säger ordföranden Chaudhry Salman.
PIA hade precis öppnat för bokningar till fem europeiska huvudstäder när beskedet kom.
Easas beslut gäller inledningsvis i sex månader och kan överklagas.
Fakta

Pakistan International Airlines

Pakistan International Airlines (PIA) är ett klassiskt så kallat flaggflygbolag, en nationell stolthet för Pakistan under flygets guldålder på 1900-talet.

Det bildades på 1940-talet och växte sedan stadigt i flera decennier. Men i slutet av 1980-talet började problemen, både av politisk art och med ekonomin och säkerheten.

Under 2000-talet har PIA-plan varit inblandade i flera olyckor. Flygbolaget har även utsatts för attentat.

Bolaget har omkring 30 plan i sin flotta och genomför under vanliga omständigheter omkring 100 flighter dagligen. Flygbolaget flyger främst inom Asien men har även inrikesflyg och interkontinentala flighter.

PIA sköter en stor del av Pakistans regerings- och presidentflygningar.

Gå till toppen