Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Statliga miljoner till skånsk inkubator

Lundabaserade Smile Incubator och Ideon Innovation, samt Minc i Malmö är tre av totalt 29 företagsinkubatorer i landet som har beviljats statliga miljoner från Vinnova.

Ebba Fåhraeus, vd för Smile Incubator.Bild: Pressbild Jenny Leyman
De kommande fyra åren satsar statliga Vinnova sammanlagt 350 miljoner kronor på inkubatorer som ger affärsutvecklingsstöd till nya, kunskapsintensiva företag med internationell potential. Antalet inkubatorer som får stöd utökas från 24 till 29.
Inkubatorerna får vardera mellan 300 000 kronor och fem miljoner kronor årligen under de första två åren. Därefter sker en ny bedömning av nivåerna för efterkommande två år.
För skånskt vidkommande har tre företagsinkubator beviljats stöd: life science-inkubatorn Smile Incubator i Lund får 11,8 miljoner kronor, Ideon Innovation i Lund får 9,5 miljoner kronor och Minc i Malmö får 7,2 miljoner kronor.
– Skåne har en stark life science-innovationsmiljö och ledande forskning. Vinnovas utvärdering är ett kvitto på att vi har hittat rätt recept för att utveckla och stödja dessa bolag. Nu har vi möjligheter att utveckla verksamheten och göra det ännu bättre samt stödja fler bolag med extra medel och resurser, säger Ebba Fåhraeus, vd för Smile Incubator.
Med anledning av den pågående coronapandemin satsar Vinnova dessutom ytterligare 33 miljoner i år, som hjälp på traven till företagen inom inkubatorerna. Av de pengarna får Smile 1,8 miljoner kronor att dela ut till sina inkubatorbolag.
Gå till toppen