Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trump synas om ryskafghanska skottpengar

Medieuppgifter om att Ryssland belönat militanta extremister i Afghanistan som attackerat amerikanska soldater växer till en politisk fråga både i USA och i Storbritannien. USA:s utrikesminister Mike Pompeo svarar med att varna talibaner.

Demokraten Adam Smith i det amerikanska representanthuset säger att president Donald Trump borde känna till uppgifter om ryska skottpengar i Afghanistan. Arkivbild.Bild: Andrew Harnik/AP/TT
President Donald Trump förnekar att han blivit informerad om den ryska aktiviteten i Afghanistan. Tidningen The New York Times, som var först med uppgifter om ryska skottpengar, skriver att Trump fick en skriftlig rapport om aktiviteten redan i februari.
Demokraternas ordförande i representanthusets kommitté för militära frågor, Adam Smith, säger att ”det verkar som om presidenten kände till det”. Även den ledande demokraten Adam Schiff kräver insatser mot Ryssland:
– Vi måste överväga vilka sanktioner som är nödvändiga för att förhindra ryska ondskefulla handlingar.
På måndagen krävde representanthusets talman Nancy Pelosi, också demokrat, att underrättelsetjänsternas chefer skulle informera kongressen om uppgifterna.
Den brittiske försvarsministern Ben Wallace (Konservativa) säger att han känner till underrättelseuppgifterna som medier hänvisar till.
– Men jag kan inte kommentera underrättelseuppgifter, annat än att säga att vi vidtar åtgärder för att försvara våra soldater och se till deras säkerhet när de är utsända, sade Wallace inför en parlamentarisk kommitté.
Han kommenterade inte frågan om uppgifterna är sanna eller inte.
– Det är dock sant att länder som Ryssland genomför illvilliga aktiviteter mot oss.
Ryssland förnekar uppgifterna om att landets spioner ska ha betalat ut belöning till extremister. Den militanta extremiströrelsen talibanerna förnekar också uppgifterna.
USA:s utrikesdepartement valde på tisdagen anfall som bästa försvar. Utrikesminister Mike Pompeo ringde upp talibanernas chefförhandlare mulla Abdul Ghani Baradar för att framföra en varning.
Pompeo ”klargjorde förväntningarna att talibanerna lever upp till vad de lovat, vilket bland anat är att inte attackera amerikaner”, meddelade utrikesdepartementet.
Talibanerna och USA skrev under ett avtal den 29 februari som är tänkt att bana väg för en framtida fredsplan för det krigshärjade Afghanistan.
Gå till toppen