Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Västra hamnen är till för alla, inte bara oss som bor här

Det har bland annat uppstått konflikter kring trafik på de trånga och i en del fall avstängda gatorna i Västra hamnen på senare tid.Bild: Patrick Persson
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Sydsvenskan publicerade en artikel om arton semesterstopp i Västra hamnen. Ett av stoppen är bostadshuset jag bor i, första plan är hotell. Jag flyttade in när det var helt nybyggt. Jag frågade hyresvärden varför första plan är hotell. Jag fick svaret att det är en överenskommelse hyresvärden har med Malmö stad. Att turismen i Västra hamnen ska främjas och att Västra hamnen ska vara levande och för alla människor, inte bara för dem som bor här.
Tillbaka till artikeln Sydsvenskan publicerade, såklart retade den upp några personer som bor i Västra hamnen. Artikeln delades i den lokala Facebookgruppen. Kommentarerna började trilla in: ”Hur kan Sydsvenskan göra reklam för ett bostadsområde?”, ”Det blir för trångt om alla ska komma hit” ”Hur ska alla få plats?” ”Snart får vi boende göra plats för besökarna, det är kanske vi som ska hålla oss undan”.
Jag vill tidigt förtydliga: Det är inte alla som bor i Västra hamnen som tycker och tänker så, långt ifrån majoriteten, men en tillräckligt stor del som tar mycket plats och låter högst.
Att Västra hamnen är så populärt bland medborgarna och turisterna kan alla förstå. Fantastiska Öresund, långa bryggor, trädäck och italiensk glass. Allt detta bara några minuter från centrum.
Efter tre år i Västra hamnen märker jag att klimatet har hårdnat. Vi som bor här älskar Västra hamnen, vissa så mycket mer att de vill ha det helt för sig själva. En del förespråkar gated community, de är ärliga och är rakt på sak: ”Vi bor här, vi har investerat i dyra bostäder, det är vårt område, så ut med packet”. Andra är mer finkänsliga och skriver: ”Det blir trångt om alla ska vara här”, ”Alla får inte plats”, ”Toaletterna räcker inte till alla”, ”De som kommer hit måste sköta sig, detta är inte Rosengård”.
Många av oss som bor här och de som besöker Västra hamnen blir provocerade av de unga männen som kör med coola bilar som galningar, de utgör en väldigt stor fara för fotgängare och cyklister. Jag vill inte att min 11-åring ska bli påkörd, eller ska behöva vara rädd för att gå över gatan. Men det är en polisiär fråga som verkar vara svår att få bukt med. Dessa unga män vill imponera … på sig själva, för ingen annan blir imponerad av dem, vi andra blir väldigt arga och frustrerade. Andra tar det ett steg längre och agerar poliser, stannar människor och frågar dem varför de är i Västra hamnen, de förhör andra medborgare innan de släpper in dem i lyxresorten Västra hamnen.
En kompis till mig satt på en bänk och njöt av solen. Han blev tillsagd av en dam som bor i huset bakom bänken att bänken tillhör fastigheten och att han inte får lov att sitta på den. Artig som han är ursäktade han sig och gick därifrån. Efter en stund gick han tillbaka till bänken och då såg han att det var en vanlig mörkgrön Malmö stad-bänk. Så som damen resonerar, resonerar många i Västra hamnen – att det är deras område och helst ska ingen annan vara här.
Nu under coronatider är det starkaste argumentet att det är för trångt om alla ska komma hit: ”Hur ska vi lyckas hålla avstånd om alla ska komma hit?”, ”Det är för trångt”. ”Det råder pandemi, varför respekteras det inte av besökarna, att vi som bor här vill hålla avstånd”.
Någon minut senare publiceras det inlägg i Facebookgruppen av boende i Västra hamnen som söker långtidsparkering för bil/husvagn till familj/vänner som kommer på besök under hemsemestern. Men det är ingen som reagerar negativt på det utan tvärtom, de som bor här har en massa bra tips de gärna delar av sig med.
Hur var det nu med social distansering? Men det gäller såklart inte alla.
Jag älskar Västra hamnen, det är en dröm för mig att bo här. Jag badar i havet året om och nyper mig i armen för att jag får njuta av detta fantastiska område. Min dotter har nära till en bättre skola och fin utemiljö.
Västra hamnen är helt fantastiskt och därför borde så många så möjligt få ta del av det. Lyxresort i all ära, men den är skattefinansierad och därmed tillhör den allmänheten.
En liten parentes: Jag är så glad för att jag lyckades få till ett samarbete mellan min hyresvärd och Malmö stad. Att flera familjer som egentligen inte har möjlighet att bo här på grund av kötider och höga hyror har fått möjligheten att bo här sina första år i Sverige. Efter några månader här så talar deras barn flytande svenska, barnen skejtar, badar och umgås med andra familjer på ett helt naturligt sätt. Mohammed, 9 år, leker med Erik, 6 år. Mariam, 11 år, får en cykel av en granne så hon får lära sig cykla. Salma, 7 år, följer med mig till havet och badar även om hennes mamma tycker att baddräkt är lite för naket, men jag övertalade henne. ”Låt henne lära sig simma, det räddar hennes liv”.
Surra Al Sakban
Gå till toppen