Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Räddningsinsats försenades av felparkerade bilar vid populär badsjö

Räddningstjänsten hade svårt att komma fram till drunkningslarmet i Saxtorpssjöarna i helgen. Felparkerade bilar blockerade räddningsvägen.
På onsdagsmorgonen hittades den försvunne mannen död i vattnet.

”Olyckan är jättebeklaglig. Jag skulle vilja säga till badgästerna att tänka på säkerheten och inte parkera på räddningsvägarna”, säger Anders Rosell, naturvårdsförvaltare.Bild: Maria Sehlin
Det var vid 17-tiden i lördags som drunkningslarmet kom. En man i 45-årsåldern hade då simmat ut i en av Saxtorpssjöarna och plötsligt försvunnit. På onsdagsmorgonen hittades han avliden i vattnet av en förbipasserande, några få meter från stranden.
Saxtorpssjöarna är ett gammalt grustag på Järavallens strövområde, det sköts av Stiftelsen för fritidsområden i Skåne.
– För sju, åtta år sedan gjorde vi sjöarna mer attraktiva med slänter och stränder mot vattnet. Nu har det blivit fler och fler besökare och i och med corona är det ett otroligt tryck. Men vi driver inte någon allmän badplats, man badar på eget ansvar och den säkerhet som finns är en frälsarkrans vid stranden, säger Anders Rosell, skogs- och naturvårdsförvaltare.
Han har flera gånger fått åka ut till Saxtorpssjöarna för att leta reda på felparkerare, just för att säkra räddningsvägarna. Då söker han upp dem med hjälp av bilregistret och ber dem flytta sin bil.
– De ställer sina bilar längs grusvägen där det är parkeringsförbud och i helgen stod en del till och med framför grinden till räddningsvägen. Det är helt tokigt, folk tänker sig inte för, säger han.
Räddningsvägen blockerades av badgäster.Bild: Maria Sehlin
De många felparkerade bilarna fördröjde räddningsinsatsen:
– Vi fick lägga tid och energi på att komma fram. Både polis och brandmän fick dirigera om trafik för det var så trångt på grusvägen att vi inte kunde möta badgäster som skulle därifrån. De stora brandbilarna hade svårt att komma fram, säger Ida Svensson, yttre befäl på Räddningstjänsten Syd som ledde insatsen.
”Jag vill uppmana alla bilister att parkera så att blåljuspersonalen kan ta sig fram snabbt. Det kan göra skillnaden mellan liv och död”, säger Ida Svensson.Bild: Räddningstjänsten Syd
Hur påverkade det förloppet?
– Jag kan inte svara på det, men det störde vår räddningsinsats. Vi vill självklart komma fram så snabbt som möjligt, särskilt när det är drunkningsolyckor – då är varje minut, ja till och med varje sekund, viktig, säger Ida Svensson.
De hade en stor räddningsstyrka på plats i lördags, i flera timmar.
– Vi hade dykare från Malmö och Helsingborg, ytbärgare och yttre befäl från Landskrona, brandmän från Lödde och Kävlinge, båt från Kävlinge, drönare från Burlöv och polisen sökte med helikopter och hund, säger Ida Svensson.
Nu skärper man parkeringsrutinerna vid sjöarna. Fler riktiga parkeringsplatser ska höja säkerheten och planen är att börja lappa felparkerade bilar.
– Det blir 70 nya parkeringsplatser. Men det har inte med olyckan att göra, detta hade vi bestämt sedan tidigare, säger Anders Rosell.
Det var glest mellan besökarna på onsdagen. Några barn lekte i vattenkanten, under överinseende från sina föräldrar.Bild: Maria Sehlin
Vid lunchtid på onsdagen var det glest mellan besökarna vid sjön. Få visste om vad som hade hänt, men flera hade sett efterlysningen som satt på flera träd.
– Det här är ett mycket fint strövområde, men usch så hemskt att någon drunknat här, säger Gunilla Nilsson från Lomma som hade promenerat en timme med Wiveka Ekelund och nu höll lunchstopp vid sjön.
En bit bort kämpade en kvinna med att ta av sig sin våtdräkt. Hon hade just avverkat dagens träningspass, ett swimrun i en bana runt och i sjön.
– Oj, det var tur jag inte visste att någon drunknat här. Tråkigt. Det är väldigt djupt efter bara några meter. Men jag älskar den här sjön, det är bästa swimrunstället, säger kvinnan som vill vara anonym.
En frälsarkrans hänger redo på stranden vid Saxtorpssjöarna norr om Löddeköpinge.Bild: Maria Sehlin
Gå till toppen