Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skåne får nytt centrum för digitala innovationer

En näringslivsgrupp med Lundabaserade Mobile Heights i spetsen startar en ny knutpunkt med fokus på digitalisering av små- och medelstora företag och offentlig sektor i södra Sverige.

Fastigheten Nya Vattentornet 2, mer känd som Mobile Heights Center i Lund.Bild: Vasakronan
Projektet som döpts till ”Digital innovationshubb – Sydsverige” är ett samarbete mellan tre klusterorganisationer och regionens största lärosäten. I närmare tre år ska konsortiet i ledning av nätverksorganisationen Mobile Heights etablera en arena för utveckling av ny digital teknik, både nationellt och internationellt.
– Det här projektet kommer att ge oss klusterorganisationer möjlighet att fördjupa vårt samarbete med varandra, jobba nära lärosäten och lösa digitaliseringens utmaningar för offentlig sektor och regionens små- och medelstora företag, säger Ola Svedin, vd för Mobile Heights som samlar aktörer inom näringsliv, akademi och offentlig sektor med syfte att skapa tillväxt inom uppkopplad teknik.
I konsortiets budget på totalt 21 miljoner kronor för den knappt tre år långa projektperioden har halva summan nyligen beviljats av Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Resterande pengar kommer från Region Skåne, Lunds kommun, Malmö stad, det statliga forskningsinstitutet Rise, storföretagen Nolato, Scanfil, Sigma Connectivity och Festo, verkstadsföretaget WMEK, det lilla konsultföretaget Vati of Sweden, Malmö universitet, LTH samt de tre klusterorganisationerna bakom projektet: Mobile Heights, IUC Syd och Media Evolution.
Tillsammans med regionens största lärosäten ska de inblandade aktörerna etablera en arena för ett gränslöst utbyte av information och tjänster inom digitalisering.
Konkret handlar det huvudsakligen om att tillhandahålla testmiljöer, stötta näringslivet med framtagna digitala verktyg och erbjuda kompetensutveckling.
– Att accelerera digitalisering för offentlig sektor och små- och medelstora företag är ett viktigt mål för EU under kommande budgetperiod. Vår storsatsning är ett stort steg mot att utveckla en europeisk innovationshubb, som i sin tur genererar ännu mer satsningar i Sydsverige, säger Ola Svedin.
Gå till toppen