Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt covid-rekord – USA bromsar öppnandet

För första gången har över 50 000 amerikaner bekräftats smittade av coronaviruset under ett enda dygn. De nya rekordsiffrorna i flera delstater har satt stopp för det planerade öppnandet på flera håll. – Gör ert bästa för att inte beblanda er med främlingar, att inte umgås med personer utanför era familjer, säger Gavin Newsom, guvernör i Kalifornien.

New Mexicos guvernör Michelle Grisham, här med munskydd.Bild: Eddie Moore/The Albuquerque Journal/AP/TT
Antalet smittade av covid-19 i USA steg med drygt 52 000 människor under onsdagen, visar siffror från Johns Hopkins-universitetet i Maryland. Det är ett nytt dystert dygnsrekord, och fler delstater i södra och västra USA rapporterar om egna nya högstasiffror, bland annat Texas, Tennessee och Alaska.
Enligt nyhetsbyrån Reuters fördubblade 14 delstater antalet smittade under juni månad och för att få bukt med det höga antalet smittade har flera guvernörer börjat avbryta delstaternas återöppnande.
I New Mexiko sade delstatens guvernör, demokraten Michelle Grisham, att myndigheterna kommer att vara mycket aggressiva i sin iver att se till att delstatens allmänna munskyddstvång följs.
– Jag vill vara så tydlig jag bara kan: I New Mexiko har vi just nu fortfarande chansen att vända den fruktansvärda kurvan över utvecklingen. Men vi har bara begränsad tid och vi stirrar ner i det mörker som Texas, Arizona och många andra hårt drabbade delstater kämpar med, sade hon enligt Albuquerque Journal.
I Indiana konstaterade den republikanske guvernören Eric Holcomb att delstatens planerade återöppnande kommer att dröja ytterligare minst två veckor.
Även landets mest folkrika delstat, Kalifornien, bromsar öppnandet. I stället återinfös hårdare regler i stora områden.
– Gör ert bästa för att inte beblanda er med främlingar, att inte umgås med personer utanför era familjer, sade den amerikanska delstatens guvernör Gavin Newsom på en presskonferens.
Restauranger, barer, biografer, teatrar och museer kommer att hållas stängda i större delen av delstaten åtminstone de kommande tre veckorna. Beslutet gäller 19 av Kaliforniens regionområden – där 70 procent av befolkningen bor – bland annat större delarna av storstadsregionen runt Los Angeles och delstatens huvudstad Sacramento.
Det gäller även San Francisco, som dock redan har infört reglerna.
Delstatspolis ska kontrollera att reglerna följs, och de restauranger som bryter någon regel, bland annat munskyddstvång, riskerar indragna tillstånd.
– Vi har ett ansvar att jaga folk som fnyser åt munskydden och de som är aggressiva i sitt motstånd, sade Newsom.
Bland de som visat skepsis mot munskydd återfinns president Donald Trump. Han sade på onsdagen till Fox News att han fortsatt är tveksam till att ett allmänt tvång är nödvändigt, men att han visst i vissa situationer kan tänka sig att bära ett skydd.
– Det skulle jag, men bara om jag är tillsammans med andra i ett litet utrymme, och det är jag sällan. Och alla jag möter har testats, sade han till tv-kanalen.
Enligt Johns Hopkins-universitetet har nu nära 2,7 miljoner amerikaner konstaterats smittade av covid-19. 128 000 har avlidit i smittan.
Gå till toppen