Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Då invigs spårvägen – med fest och gratis resande

Den 12 december sker den första spårvagnsfärden mellan Brunnshög och Clemenstorget. Efter en pampig, livesänd premiärtur får Lundaborna resa gratis i det nya spårvagnsstråket.

Den stora spårvagnsinvigningen ska ledas av Lundaprofilen Johan Wester.Bild: CAF, Ingemar D Kristiansen
Lunds nya spårväg är planerad att börja användas på lucia – och nu är det klart att den stora spårvagnsfesten sker dagen innan, den 12 december. Den första turen mellan Brunnshög och Clemenstorget ska ledas av Johan Wester och kommer att livesändas digitalt och på storbildsskärmar i stan.
”Lund är staden där medeltiden möter framtiden. Det blir än tydligare med en högklassig, kapacitetsstark och klimatsmart kollektivtrafik i form av en modern spårväg från Lunds C till Brunnshög. Jag vill bjuda in både Lundabor, våra gäster och verksamheter i Lund att vara med och fira denna milstolpe”, skriver Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.
I pressmeddelandet bjuds alla Lundabor in till att delta i firandet och de verksamheter som ligger intill spårvägen uppmanas att öppna upp för besökare. Intresserade Lundabor ska inte bara kunna titta på spårvagnarna, utan också lära känna miljöerna och aktörerna som omger spårvagnsstråket.
Efter invigningen får dessutom Lundaborna resa fritt med spårvagn för att utforska den nya kollektivtrafiken.
”Det är riktigt roligt att vi kan presentera ett datum som blir det officiella startskottet för Skånes första moderna spårvagnar. Tillsammans med alla lundabor inviger vi denna dag den viktiga och klimatsmarta satsningen som spårvagnarna i Lund är”, skriver Carina Zachau (M), kollektivtrafiknämndens ordförande i samma pressmeddelande.
Gå till toppen