Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fredrik Gertten: Det skulle bli våra drömmars bro

I veckan fyllde Öresundsbron 20 år. Sydsvenskans kulturpristagare, regissören Fredrik Gertten, dokumenterade brobygget i filmen ”Gå på vatten”. Här skriver han om Malmö före och efter bron.

Öresundsbron i oktober 2018.Bild: Johan Nilsson/TT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Att gå på vatten är inte lätt men drömmar är till för att utforskas. I slutet av åttiotalet väcks hoppet, det omöjliga händer. I Berlin faller muren, jag är där strax efteråt och får en bit målad cement med mig hem. Jag är i Sydafrika när Nelson Mandela nyss blivit frigiven och träffar honom vid fängelsets färjeterminal i Kapstadens hamn. Drygt ett år tidigare befinner jag mig bara några meter från diktatorn Pinochet i Santiago de Chile, då han firar 15 år vid makten. Bara en månad senare förlorar han en folkomröstning avsedd att legalisera hans makt. Jag är på plats och känner historiens vingslag. Det är en beroendeframkallande känsla – att få vara med när det händer.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen