Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Psykiatrin kritiseras efter yxattack

Efter den uppmärksammade händelsen får psykiatrin nu kritik från Arbetsmiljöverket, rapporterar Barometern. Arkivbild.Bild: Naina Helen Jåma/TT
När två anställda skulle göra hembesök hos en patient inom psykiatrin i Mörbylånga kommun blev de attackerade med yxa. Sedan hindrades personalen från att lämna bostaden. De bar inga larm, och samtalet till SOS bröts.
Efter den uppmärksammade händelsen får psykiatrin nu kritik från Arbetsmiljöverket, rapporterar Barometern. Kritiken rör dels att allt hot om våld som drabbar personalen inte rapporteras, dels att rutiner för bärbara larm saknas.
Efter händelsen har man skaffat bärbara larm för hembesök, enligt Ulrika Rosenqvist, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Kalmar, som också säger att man ska uppmuntra personalen att anmäla mer – även om det kan bli knepigt.
– Det har funnits en sorts acceptans för olika typer av hot och våld när du jobbar inom den här grenen av sjukvård. Vi har mycket återkommande händelser där patienter är verbalt hotfulla, säger hon till tidningen.
Patienten åtalades i maj månad för mordförsök, grovt olaga hot och olaga frihetsberövande.
Gå till toppen