Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Region Skåne måste både kunna vårda sjuka och utföra omfattande covid-19-tester.”

Regionerna har haft ansvar för testningen av covid-19 från början, och fortsätter att ha det. Men ett flertal regioner, däribland Skåne, satte inte igång tillräckligt snabbt och i tillräcklig omfattning. Det skriver Anna-Lena Hogerud (S), regionråd och andre vice ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.

Mobil provtagning i Vetlanda. Regionerna har haft ansvar för testningen av covid-19 från början, och fortsätter att ha det. Men ett flertal regioner, däribland Skåne, satte inte igång tillräckligt snabbt och i tillräcklig omfattning, skriver Anna-Lena Hogerud.Bild: Mikael Fritzon/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Jag efterlyser ett tydligare ledarskap från Skånes borgerliga regionstyre för att få fart på testningen av covid-19 (Aktuella frågor 24/6). Orsaken är att Skåne är en av de regioner som ligger sämst till i landet sett till antalet tester.
Gilbert Tribo (L) och Anna Mannfalk (M), regionråd och ordförande respektive vice ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd, bemöter min kritik genom att skylla på den rödgröna regeringen (Aktuella frågor 26/6). Det illustrerar på ett nästan övertydligt sätt det problem jag tar upp. Som styrande politiker borde de tagit sitt ansvar som huvudmän för sjukvården tidigare och satt fart på testningen. Istället har de förhållit sig för passiva när det gäller testningen.
Region Skåne måste uppvisa samma handlingskraft och kreativitet när det kommer till testning som när det gäller utbyggnaden av antalet IVA-platser och den digitala omställning som covid-19 krävt.
Att som Gilbert Tribo och Anna Mannfalk ta åt sig äran för allt som går bra och skylla allt som går dåligt på regeringen är kanske en politisk strategi de är nöjda med.
Men det är inte ett svar på vad folkvalda politiker i Region Skåne behöver göra.
Dessutom har regeringen presenterat flera förslag i syfte att stödja den regionala sjukvården runt om i landet, till exempel ökade statsbidrag och samordning av skyddsmaterialinköp.
Staten har ställt enorma summor till regionernas förfogande för att hjälpa dem att hantera coronakrisen.De beslut som regering och riksdag tagit i år kommer ge ökade anslag till Region Skåne under 2020 med cirka 2,6 miljarder kronor. Att den skånska sjukvården inte tagit del av pengarna beror på att det borgerliga regionstyret valt att inte betala ut dem. Däremot har det låtit sparbeting på över 900 miljoner kronor ligga kvar i den skånska vården, mitt under brinnande kris.
Tribo och Mannfalk anser att Region Skåne måste välja mellan att vårda sjuka människor och låta de invånare som misstänker att de har, eller har haft, covid-19 testa sig. Jag hävdar att Region Skåne måste kunna göra både och.
Tribo och Mannfalk pekar på regeringens och SKR:s (Sveriges Kommuner och Regioners) överenskommelse från den 11 juni, då regeringen, utöver de miljarder regionerna redan fått, tillskjuter medel för kostnaden för tester. Tribo och Mannfalk försöker framställa det som att det var först då som regionerna fick ansvar för testningen. Det är en något egendomlig historiebeskrivning.
Svensk lagstiftning är glasklar: hälso- och sjukvård är ett regionalt ansvar. Det är regionerna som bedriver sjukvård och det är i vården testningen sker. Med det fastslaget är det märkligt att någon kan hysa tvivel om vem som ska utföra testandet. Samma sak gäller förstås provtagning och smittspårning.
Regionerna har alltså haft ansvar för testningen av covid-19 från början, och fortsätter att ha det.
Men ett flertal regioner, däribland Skåne, satte inte igång tillräckligt snabbt och i tillräcklig omfattning. Det gjorde att regeringen drev på dem, bland annat genom att erbjuda sig att ta kostnaderna. Men redan innan dess stod det klart att Region Skåne får miljardbelopp i extra statsbidrag.
Det var inte pengar eller förmåga som saknades, utan politiskt ledarskap.
Anna-Lena Hogerud (S), regionråd och andre vice ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.
Gå till toppen