Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tågstörningar efter olycka mellan Malmö och Lund

Tågtrafiken mellan Malmö och Lund kom igång strax efter midnatt mot lördag. Det efter att ett Öresundståg körde in i en nedriven kontaktledning natten till torsdagen. På fredagsmorgonen meddelade Trafikverket att det skulle bli förseningar och vissa inställda tåg runtom i Skåne på grund av olyckan.

Öresundståget stannade i höjd med Medborgarhuset i Arlöv och undersöktes under torsdagen.Bild: Bengt Arvidson
Det är fortfarande oklart vad som orsakade olyckan då ett Öresundståg körde in i en så kallad kontaktledningsbrygga vid 03-tiden natten mot tordag, som av oklar anledning hängde ner.
Olyckan beräknades medföra stora störningar under hela fredagen.
På fredagsmorgonen meddelade Trafikverket att Pågatågen mellan Malmö och Helsingborg är inställda och endast ett tåg i timmen trafikerade sträckan Malmö–Trelleborg och omvänt.
Resenärer hänvisades till Öresundståg mellan Malmö och Halmstad/Göteborg som gör extra uppehåll i Kävlinge, Dösjebro, Häljarp, Glumslöv, Rydebäck och Ramlösa.
Ersättningsbussar var inkallade på sträckan Malmö och Lund och förstärkte sträckan Lund–Helsingborg.
Inte förrän på lördagsmorgonen vid 05.00-tiden väntades båda spåren kunna tas i bruk och trafiken gå normalt. Men vid 00.40-tiden under natten mot lördag meddelade Trafikverket att trafiken åter var igång.
– Det blir väldig belastning på spåret under fredagen så vissa avgångar måste ställas in. Och det blir de tåg som vi normalt kör extra under rusningstid. Vi uppmanar resenärer att ha koll i appen och på hemsidan, sade Mikael Thomasson på Skånetrafikens pressjour på torsdagskvällen.
Bild: Patrick Persson
– Inga tåg kommer heller att stanna på stationerna mellan Malmö och Lund. Resenärer som ska till eller från Hjärup, Åkarp eller Burlöv får därmed ta ersättningsbuss som går mellan Malmö och Lund, säger Mikael Thomasson.
Dessutom ställdes två avgångar med Öresundståg in mellan Malmö och Helsingborg under morgonrusningen.
I samband med olyckan blev det skador på tåget, främst vid främre delen. Bland annat krossades flera rutor. Ett tiotal personer befann sig ombord, men ingen ska ha blivit skadad. Skadorna på kontaktledningarna och signalsystemen beskrivs av Trafikverket som stora.
– Vi håller på att utreda vad som hände. Det är väldigt mycket med strömmen och spänning. Vi måste se till att allt är säkert innan tågen börjar rulla, sade Pär Aronsson på Trafikverkets presstjänst under torsdagen.
33 bussar var ute och ersatte inställda avgångar mellan Malmö och Lund.
Marita Nilsson är chef för Skånetrafikens kundledningscentral. Hon inspekterade själv ersättningstrafiken med bussar vid kanalen i Malmö på torsdagsmorgonen.
– Jag vill se hur det fungerar. Oavsett om det är SJ:s resenärer eller våra resenärer ska vi hjälpa till, sade hon.
En del resenärer här klagar på att det är många olika företag inblandade och att det är svårt att få information. Hur kan ni bli bättre på att samordna informationen?
– Vi informerar via vår app och hemsidan. Men vi beställer inte ersättningsbussarna. Det gör Transdev och Arriva, bland annat via Bussakuten. Vi arbetar mycket med informationen, men där är vi beroende av att få information från Trafikverket och våra samarbetspartners, sade Marita Nilsson på Skånetrafiken.
Enligt SJ påverkades 18 SJ-tåg av stoppet. Två har blivit inställda på torsdag morgon men resterande kommer ersättas med buss. Trafikverket uppmanar resenärer att kontakta sina tågbolag för mer information.
”Den här gången inträffade felet mitt i natten, så vi hann få ut informationen före morgonpendlingen” konstaterar Marita Nilsson, chef för Skånetrafikens kundledningscentral, som kollade läget vid ersättningsbussarna i Malmö på torsdagsmorgonen.Bild: Bengt Arvidson
Bild: Bengt Arvidson
Kontaktledningen revs ner i höjd med Sockerbruket, mitt i Arlöv.Bild: Bengt Arvidson
Gå till toppen