Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barnquiz ”Svara Lund”: Vad kan du om virus och bakterier?

Virus och bakterier finns både i och runt omkring oss. Vissa gör oss sjuka, andra håller oss friska. Testa vad du kan om dem!

Efter quizzet

Här får du veta mer!

När du har gjort quizzet:

Fäll ut faktarutan för att få veta mer.

Fråga 1: Vad är en infektion?

Rätt svar: X. Det är när kroppen blir sjuk av till exempel bakterier eller virus.

Mer info: En infektion är när en an annan organism till exempel bakterier, virus, parasiter eller svampar tar sig in i kroppen och gör oss sjuka.

*

Fråga 2: Vad är en bakterie?

Rätt svar: 1. Det är en liten cell som både kan göra oss sjuka och göra att vi mår bättre.

Mer info: En bakterie är en mikroorganism, det vill säga något man behöver mikroskop för att se. Bakterierna är som små bollar eller stavar som innehåller allt de behöver för att klara sig. De kan anpassa sig snabbt till olika förhållanden och finns i princip överallt. Vår kropp har massvis med bakterier som för det mesta är bra för oss, men det finns också bakterier som gör oss sjuka genom infektion. Man kan behandla bakterier med antibiotika.

*

Fråga 3: Vad är ett virus?

Rätt svar: 2. Virus är supersmå och kan göra oss sjuka genom att infektera våra celler.

Mer info: Ett virus är också en mikroorganism, men är mycket mindre och enklare än en bakterie. De kan inte klara sig själva utan måste leva inuti en annan organism, till exempel en människocell eller en bakterie. Många virus som vi har gör oss sjuka. Man kan inte behandla virus med antibiotika utan man måste ofta låta kroppen själv rensa ut viruset.

*

Fråga 4: Vad är våra röda och vita blodkroppar för något?

Rätt svar: 1. Röda blodkroppar transporterar syre i kroppen och vita blodkroppar skyddar oss mot sjukdom

Mer info: Röda blodkroppar transporterar syre i kroppen och vita blodkroppar skyddar oss mot sjukdom. Syre behövs för att vi ska kunna få energi från det vi äter. Vita blodkroppar försvarar kroppen genom att attackera främmande saker och att ta bort celler som blivit infekterade eller är sjuka.

*

Fråga 5: Vad händer när snor bli grönt?

Rätt svar: X. Det kommer från våra vita blodkroppar när de dör i kampen med bakterier eller virus.

Mer info: De vita blodkropparna producerar substanser som innehåller klor, och kan döda effektivt. Det är samma ämne som vi använder för att hålla simbassänger rena. Det blir grön färg genom en process som kallas oxidering. Vi har inga gröna blodkroppar och vanliga bakterier har ingen färg. På labb kan vi däremot göra dem lysande gröna genom att stoppa in en gen för det!

Veckans forskare

Pontus Nordenfelt

Forskar om: Infektion och cellförflyttning

Kan mycket om: Filmmusik

Kan lite om: Växter

Gå till toppen