Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EU-kommissionen godkänner remdesivir

EU-kommissionen har godkänt användning av läkemedlet remdesivir för behandling av allvarligt sjuka covid-19-patienter. Arkivbild.Bild: ULRICH PERREY/AFP/TT
EU-kommissionen har godkänt användning av läkemedlet remdesivir för behandling av allvarligt sjuka covid-19-patienter.
Läkemedlet kan förkorta sjukhustiden för patienter med covid-19, men efterfrågan är stor och utbudet är begränsat.
USA har köpt upp nästan hela lagret, vilket innebär att det knappt finns något kvar till resten av världen framöver. Något som flera internationella medier har rapporterat om och som tillverkaren Gilead tidigare bekräftat för TT.
Socialminister Lena Hallengren (S) meddelade i torsdags att det svenska lagret av remdesivir inte är tillräckligt för att matcha behovet i landet. Hon hoppas på den gemensamma upphandling för EU som planeras.
I dagsläget för unionen diskussioner med Gilead om hur doser av läkemedlet kan reserveras och fördelas bland medlemsländerna.
Remdesivir är en antiviral läkemedelssubstans, som antibiotika fast mot virus. Medicinen, som först togs fram för att motverka ebola, säljs av tillverkaren Gilead under varumärket Veklury.
Läkemedlet ska hindra coronaviruset från att föröka sig. Viruset tar sig in i kroppens celler och förökar sig genom att använda cellernas eget maskineri. Medicinen tar sig också in i cellerna för att stoppa denna process.
Gå till toppen