Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stora mängder falska eurosedlar stoppade

En tioeurosedel under lupp i Tyskland. Arkivbild.Bild: Jens Meyer/AP/TT
Polis i Spanien och Rumänien har ingripit mot två tryckerier som tillverkat stora mängder falska sedlar i eurovaluta respektive rumänsk leu, uppger Europol, som gett stöd åt insatserna.
Vid ingripandet i Spanien, den 17 juni, greps två huvudmisstänkta, skriver Europol i ett pressmeddelande.
Under husrannsakan fann polisen utrustning och material som tyder på att den illegala verksamheten haft kapacitet att trycka omkring 300 000 falska eurosedlar.
I Rumänien genomsökte polisen den 24 juni fem fastigheter och tog in tre personer för förhör. Hemma hos den huvudmisstänkta hittades avancerad utrustning för sedeltillverkning samt omkring 400 sedlar av valören 100 leu till ett värde av motsvarande drygt 80 000 kronor.
Sedlarna bar alla synliga säkerhetsdetaljer vilket innebär att det skulle vara i princip omöjligt för en lekman att upptäckta att de var falska, skriver Europol.
Gå till toppen