Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vågad park med liggplatser och hotell i trädstammar

Från öde grusyta till grönområde med med miljötänk och sitt- och liggmöjligheter.
Nu har den nya Vågparken vid Lomma station öppnats för besökare.

Böljande former på gångvägar och planteringar har fått ge namn åt den nya Vågparken öster om Lomma station. De 23 juni öppnades området formellt få allmänheten. Hela stationsområdet invigs i december i år.Bild: Bengt Arvidson
I slutet av 2019 fanns här bara grus, jordhögar och vattenpölar. Nu slingrar grusade gångvägar mellan planteringar, gräsmattor, lekytor och träd som på sikt ska växa och ge lummighet åt området.
Gula sittmöbler, en stor sittskulptur i trä och färgglada hängmattor lyser upp och drar blickar till sig. I områdets södra del finns cykel- och pendlarparkering och en gång- och cykeltunnel under spåren.
Sittmöbel, skulptur eller lekredskap? Carolina Ilestam, projektledare för ombyggnaden av stationsområdet, menar att sittskulpturen mycket väl kan fungera som alltihop på samma gång.Bild: Mats Amnell
Carolina Ilestam är kommunens projektledare för ombyggnaden av stationsområdet. Hon är nöjd med vad hon ser.
– Det har blivit väldigt fint. Jag är glad att vi kunnat öppna redan nu så att folk kan komma hit och njuta under sommaren, säger hon och fortsätter:
– Parken ska vara en mötesplats för människor i alla åldrar och kategorier där man leka, strosa, eller sitta ned. Här ska också kännas öppet och tryggt att befinna sig.
Ett av flera insektshotell. De avbarkade trädstammarna har försetts med mängder av hål där insekter kan söka skydd och övervintra.Bild: Mats Amnell
I planteringarna står ett antal skulpturliknande föremål. De visar sig vara avbarkade delar av trädstammar som ska fungera som hotell – dock inte för människor utan för insekter.
– 7 500 hål med olika dimensioner och djup har borrats i stockarna, berättar Carolina Ilestam.
Hålen ska ge skydd och övervintringsmöjligheter för olika insektsarter som ska trivas i parken där man bemödat sig att skapa en växtlighet präglad av biologisk mångfald.
Hängmattorna utgör ett ovanligt inslag i parken. Om sittande på de gula parkbänkarna inte är vilsamt nog erbjuds här liggplats.Bild: Mats Amnell
Belysningen är utformad på ett mindre vanligt sätt med stolpar i midjenivå och och effektbelysning i markhöjd som ska lysa upp trädens stammar och kronor.
Till det kommer högre belysningsstolpar på den intilliggande gatan och på stationens plattform att bidra till att lysa upp parkområdet så att det ska kännas tryggt att passera där även kvällstid.
Hängmattorna – uppspända mellan avbarkade stockar – utgör ett annorlunda inslag i parken.
– Vår entreprenör här på platsen säger att de har varit väl använda, säger Carolina Ilestam.
Carolina Ilestam är Lommas kommuns projektledare för ombyggnaden av stationsområdet.Bild: Mats Amnell
Öppnandet av Vågparken – namnet kommer av böljande former på gångvägar, träskulptur och sittmöbler – skedde i liten skala den 23 juni på grund av coronakrisen.
Istället för en mer formell ceremoni finns en kort filmsnutt publicerad på kommunens hemsida med bilder från platsen och tal av tekniska nämndens ordförande Lennart Månsson (M).
Hela stationsområdet invigs den 12 december i år dagen innan Pågatågen börjar rulla på Lommabanan.
Hösten 2019 bestod de ytor som under våren byggts om till park och parkeringsplatser fortfarande av grusytor, jordhögar och vattenpölar.Bild: Bengt Arvidson
Gå till toppen