Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Wiman: En styrka att vinna även med ”nollställd fotboll”

Det kan tyckas lite märkligt, men här satt jag alltså framför datorn och såg FC Rosengård möta Kristianstad och tankarna gick tillbaka 40 år i tiden till två allsvenska herrmöten mellan Malmö FF och Brage.

Efter två totalt händelsefattiga möten lagen emellan 1980, 0–0 inte bara i mål utan också i målchanser, så döpte kollegan Richard Åkesson tillställningarna till ”nollställd fotboll”.
Tilltrasslat i mötet mellan Kristianstad och Rosengård. Illustrerar matchen väl.Bild: PETTER ARVIDSON
Det var exakt vad Kristianstad och Rosengård bjöd på i 42 minuter. Det var fotboll som säkert kunde förses med nyckelbegrepp som presspel, positionering och vunna andrabollar, men som utan andra finesser bara kan älskas av tränare.
Det var ”nollställt” i form av finesser, målchanser och avslut och nästan vad gäller lyckade passningar också.
Sprakade det en halvlek om Rosengård mot Vittsjö i premiären, så blixtrade det inte till förrän Caroline Seger, Anna Anvegård och Mimmi Larsson i ösregnet vaskade fram hörnan som gav mästarna segermålet mot Kristianstad.
Nu har det bara spelats två omgångar, men det är sådana här segrar som blir extremt viktiga ett år då matcherna kommer att stå som spön i backen likt lördagens höstlika sommarregn. Det är naturligtvis en styrka av FCR att vinna och inte släppa in mål, knappt släppa till chanser.
Men med boll var Rosengård stillastående och även om Caroline Seger kom in och ägde andrabollsspelet, blev innermittfältstriangeln bakvänt defensiv när Hanna Bennison började på bänken.
Ärligt talat var hon den enda som verkligen gnistrade till några gånger, när hon väl kom in.
Rosengård vann säkert och tryggt och skapade chanser för ett par mål till, men både passningar och avslut var ovanligt snedriktade och ofokuserade denna dag. Men det är en styrka att vinna även med ”nollställd fotboll”.
Samtidigt tappade Göteborg oväntat poäng i Eskilstuna och fick dessutom Emma Berglund skadad. Med tanke på att FCR bara gjorde två byten och hade kvar en saknad Jessica Samuelsson på skadelistan från första omgången, belyser det hur viktigt det är att ha en bred trupp denna annorlunda säsong.
Om det är så att Ali Riley menar allvar med att ta sig hem till Malmö för att stanna ett tag efter en säsong i Orlando som aldrig kom igång, har FCR inte råd att tacka nej till detta rivjärn och denna otroligt lojala lagspelare.
Vill man vinna allsvenskan kommer det att kosta en bred trupp. Skadorna och behoven av vila kommer att bli fler ju längre säsongen lider.
Dessutom: även i en coronastörd fotbollsvärld riskerar FCR att mista spelare till än större klubbar.
Apropå corona och min text i fredags – stort underbetyg till Rosengårds totala brist på social distansering bland ersättare och ledare. Bara för att det regnar kan inte alla tränga ihop sig i båset. Ville man inte bli våt på de avsedda stolarna, fanns alternativet att kliva upp på läktaren som hemmaspelare gjorde.
Någon (domaren?) måste ta ansvar för detta om inte lagen klarar av det själv.
Gå till toppen