Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hyllar Rosengårds superlöfte: ”Kanske största talangen i världen”

Kristianstads veterantränare Elisabet Gunnarsdottir går en tuff kamp mot infektionssjukdomen bältros och drabbades av smärta efter premiären. Men fotbollen är en stor del av hennes liv och hon hyllar Rosengårds superlöfte Hanna Bennison, 17 år.
– Bennison är onormalt bra för sin ålder.

Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottir går en kamp mot infektionssjukdomen bältros.Bild: MICHAEL ERICHSEN
Elisabet Gunnarsdottir vet vad hon talar om. Isländskan kom som tränare till Kristianstads DFF 2009 och är fortfarande kvar. I dag ställs Elisabet Gunnarsdottirs lag mot de regerande svenska mästarna FC Rosengård.
– Rosengård är otroligt bra. Det krävs sjukt mycket för att slå dem.
Elisabet Gunnarsdottir tycker att Hanna Bennison sticker ut. Att sjuttonåringen kan mäta sig med de bästa av de stora spelare födda på 1970-talet – som Hanna Marklund, Victoria Sandell Svensson och Hanna Ljungberg.
– Hanna Bennison är den första som kommit fram som har den talangen, tekniken och speluppfattningen. Man kan tro att Bennison är en 27-åring med 80 landskamper, säger Elisabet Gunnarsdottir.
Kan Hanna Bennison bli bland de tio bästa spelarna i världen?
– Råder ingen tvekan om det. Hon är kanske den största talangen i världen, i alla fall en av dem, säger Elisabet Gunnarsdottir.
Det märks att Elisabet Gunnarsdottir älskar att prata fotboll, men den senaste tiden har varit svår. I ungefär sex veckor har Elisabet Gunnarsdottir haft bältros, hon har följt verksamheten mer från läktarplats och gett spelarna feedback.
Elisabet Gunnarsdottir är på bättringsvägen.
– Jag är inte helt återställd, men det kommer. Jag fick bältros i huvudet: i hårbotten och i nacken. Då finns smärtan i huvudet. I mitt yrke pratar man högt och skriker ibland. Jag är absolut inte en tränare som är tyst och sitter still på bänken. Det här jobbet kräver reaktioner. Och det drabbar mig hårt, säger Elisabet Gunnarsdottir.
Det låter som ett jobbigt migränanfall...
– Migrän har jag haft, tro mig: det här är mycket värre. Jag kan inte vara aktiv på en match och tro att jag ska driva de närmaste träningarna efteråt.
Kristianstad råkade ut för en brakförlust i premiären. Göteborg vann med 5–1. För Elisabet Gunnarsdottir var det en annorlunda coachupplevelse. Hon följde matchen från läktaren och kunde inte vara sig själv.
– Men jag kan inte neka till att jag började skrika och gick ned under en vattenpaus för att prata med spelarna. Adrenalinet får en att glömma, säger Elisabet Gunnarsdottir.
Fick det konsekvenser efteråt – med mer smärta?
– Jaja, jag var dålig ett par dagar efteråt.
Hur är diagnosen, när blir du helt frisk?
– Det kan ta månader, säger Elisabet Gunnarsdottir.
Fakta

Infektionssjukdomen bältros

Bältros är en infektionssjukdom som du kan få om du tidigare har haft vattkoppor. Sjukdomen orsakas av samma virus som vattkoppor. När du har haft vattkoppor stannar viruset kvar i din kropp för resten av livet. Viruset kan bli aktivt igen och då får du bältros. En orsak kan vara om du har nedsatt immunförsvar, men de allra flesta som får bältros är fullt friska i övrigt. Det är vanligt med utslag och blåsor som gör ont.

Källa 1177.se

Gå till toppen