Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hög igenkänningsfaktor i högstadiets korridorer

Trygghet och fara, svängrum och trängsel. Korridoren är platsen där livet utspelar sig. Moa Eriksson Sandberg och Ester Roxberg fångar upplevelsen i tolv noveller. En intensiv läsupplevelse, skriver Shora Esmailian.

Moa Eriksson Sandberg och Ester Roxberg skriver fritt utifrån egna upplevelser under högstadiet.Bild: EMIL MALMBORG
Vänner. Det absolut viktigaste inslaget i en högstadieelevs liv. Nu är det också akademiskt belagt: kompisar är det mest betydelsefulla och högstadieelever lägger mycket tid och energi på sina relationer. I tre terminer fick forskaren Lina Lundström, som nyligen lade fram avhandlingen ”Att göra vänskap – En kultursociologisk analys av högstadieelevers sociala relationer” vid Stockholms universitet, följa med femtio högstadieelever i Stockholmsregionen. Skolarbetet tar mycket av deras tid, märkte hon, men det är ”gränser för vänskap och vad som dikterar dessa gränsdragningar” som är ”ständigt närvarande i elevernas samtal i klassrummet, i matkön och på väg till slöjdsalen”, menar Lina Lundström.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen