Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundastudent får plats på utbildning trots bristande behörighet

Trots att studenten inte klarat av alla obligatoriska kurser fick han skriva examensarbete. Detta efter att både hans handledare och det företag han samarbetade med hade intygat hans kunskaper.

En civilingenjörsstudent vid LTH i Lund får nu lov att skriva examensarbete trots att han egentligen inte är behörig. Det slår universitetets överklagandenämnd fast.
Studenten inledde under våren sitt examensarbete på ett företag i Lund tillsammans med en studiekamrat. Samtidigt ansökte han om att beviljas undantag från behörighetskravet till examenskursen, eftersom han inte hade klarat en av de kurser som egentligen var obligatorisk för att få gå vidare – kursen Elektromagnetisk fältteori.
Universitetet nekade hans ansökan. Då skickade studenten istället in två intyg, både från sin handledare och från den arbetsplats där han redan påbörjat examensarbetet. Handledaren intygade att studenten hade tillräckliga kunskaper för att skriva examensarbete även utan den obligatoriska kursen och företaget intygade att studenten hittills hade presenterat bra och inte tycktes sakna kunskap nog för att fortsätta. Studenten själv hävdade att den kurs han inte klarat av ändå saknade betydelse för examensarbetet.
Tack vare dessa intyg bedömde överklagandenämnden att studenten hade tillräckliga förutsättningar att klara av examenskursen och gav honom därför rätt att få göra undantag från de vanliga behörighetskraven.
Gå till toppen