Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Michael Tapper: Ennio Morricone – från spaghettivästern till skräckminimalism

Den italienske filmmusikkompositören är död. Han skrev musiken till klassiker som ”Den gode, den onde, den fule” och ”De omutbara” och belönades med en Oscar två gånger.

Ennio Morricone.Bild: Daniel Dal Zennaro
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Ennio Morricone (1928-2020) komponerade musik till 520 film- och tv-produktioner från 1960 och fram till sin död 6 juli. Få i branschen har varit så populära och inflytelserika som han. Långt innan jag kände hans namn hörde jag som barn på 1960-talet tonåringar i mina förortskvarter utstöta hans coyote-ylande ”ai-ai-aaa” från Sergio Leones spaghettivästernsuccé ”Den gode, den onde, den fule”. Kanske hade de inte ens sett filmen, men musiken hade de hört – antagligen för att det var ett soundtrack som letat sig in på USA:s topp-tio-lista och blivit en miljonsäljare som spelades på radio världen över.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen