Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Misstänkt förfalskare ska få lärarexamen – betalad med Malmöbornas skattepengar

Malmö stad polisanmäler en fastanställd medarbetare för att ha förfalskat examensintyg från lärarutbildningen. Samtidigt tänker Malmö stad betala tiotusentals kronor för att att den förfalskningsmisstänkte ska få en äkta lärarexamen.

Examensbevis från lärarutbildning är ett villkor för lärarlegitimation. Utan lärarlegitimation går det inte att få ett fast jobb som lärare.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Bara personer med lärarlegitimation kan få fasta lärarjobb.
Men det råder stor brist på legitimerade lärare.
Malmö stad har, liksom flera andra kommuner, försökt komma runt lärarbristen.
Malmö köper så kallade uppdragsutbildningar. Det betyder att kommunen betalar för öronmärkta platser på lärarutbildningar och att kommunen själv bestämmer vilka som får platserna.
Handplockade kan studera till lärarlegitimation på betald arbetstid. Utan att behöva ta studielån – och utan att konkurrera om utbildningsplatser med andra studenter.
Men just nu pågår polisutredning mot en av de Malmö stad-anställda som har fått plats i den skattefinansierade gräddfilen till skolarbetsmarknaden.
Mannen har gått samma lärarprogram som ett hundratal andra Malmö stad-anställda. Kommunen har, enligt uppgift från högskolan i Kristianstad, betalat runt 100 000 kronor per utbildningsplats.
I ett försök att minska lärarbristen har Malmö stad köpt utbildningsplatser vid lärarutbildningen på Högskolan Kristianstad.Bild: Johan Nilsson/TT
De allra flesta har efter framgångsrika studier kunnat fira sina lärarexamina. De går en glödhet arbetsmarknad till mötes.
Men inte en av dem. Han lyckades nämligen inte ta sin examen.
Han saknar – nu i början av juli – fortfarande 39,5 högskolepoäng till lärarexamen. Det motsvarar mer än en termins heltidsstudier.
– Det är en större rest. Malmö stad har enligt avtal rätt att förlänga studietiden, men då måste de ersätta oss. I det här fall uppskattar jag att det handlar om en ersättning på 30-40 000 kronor, säger Pia Thornberg, programansvarig vid Högskolan Kristianstad.
Sedan många år är mannen fastanställd av Malmö stads grundskoleförvaltning, på en tjänst som inte kräver lärarlegitimation.
Trots att han inte kunde fira examensfest, har mannen i år sökt minst ett fast lärarjobb i Malmö stad – ett lärarjobb som kräver legitimation.
Till jobbansökan var enligt Sydsvenskans uppgifter fogat ett examensbevis från lärarutbildningen i Kristianstad. Ett examensbevis som Malmöbon enligt högskolans uppgifter inte har. Ett examensbevis som Malmö stad har dömt ut som förfalskat. Personal vid högskolan har förhörts i utredningen.
– Vi är ju i någon mån ett brottsoffer. Vi kommer att följa rättsprocessen, säger Henrik Svensson, dekan vid fakulteten för lärarutbildning på Högskolan Kristianstad.
Hans Nilsson, utbildningschef vid grundskoleförvaltningen i Malmö och under ett par sommarveckor tillförordnad grundskoledirektör, bekräftar att ansökan som kom till en Malmöskola innehöll ett falsk examensbevis.
– Ja. Det är ingen som kan se något positivt i detta. Det känns naturligtvis inte bra att detta har skett, säger han.
Handlingar i personalakten visar att den polisanmälda medarbetaren har varit avstängd med full lön under två perioder i vår.Bild: Olof Westerberg
Sydsvenskan har läst personalakter hos Malmö stad, som visar att den förfalskningsmisstänkte under våren har varit avstängd i två perioder, med lön. Detta med stöd av Allmänna bestämmelser:
• ”Är en arbetstagare på sannolika skäl misstänkt för eller bevisligen skyldig till svårare fel eller försummelse i arbetet, brott som kan medföra fängelse eller svårare förseelse utom anställningen har arbetsgivare rätt att i avvaktan på slutligt ställningstagande avstänga arbetstagaren från arbete.”
Två gånger har medarbetaren, tillsammans med representant från Lärarförbundet, kallats till ”klargörande samtal” hos Malmö stad. Då fick han veta att ”agerandet och beteendet är oacceptabelt” – samt att polisanmälan förbereds.
”Det känns naturligtvis inte bra att detta har skett”, säger Malmös tillförordnade grundskoledirektör Hans Nilsson.Bild: Tomaz Lundstedt
Om beteendet upprepas kan det, enligt protokoll, leda till arbetsrättsliga åtgärder.
Men hittills har mannen fått behålla sin fasta anställning i Malmö stad.
Och trots den av Malmö stad polisanmälda förfalskningen, kommer han så småningom att kunna kvittera ut en äkta lärarlegitimation.
Malmö stad har nämligen förbundit sig att betala de 30-40 000 kronor extra som högskolan i Kristianstad begär. Exakt belopp är inte fastslaget. Enligt högskolan pågår överläggningar.
Beslutet har tagits allra högst upp i Malmös skolorganisation, av grundskoledirektör Anders Malmquist.
Malmquist är på semester och Sydsvenskan har inte kunnat nå honom, men uppgiften bekräftas av den tillförordnade grundskoledirektören Hans Nilsson liksom av förvaltningsjurist Laila Herner.
Är det inte konstigt att ni polisanmäler en medarbetare för ett förfalskat examensbevis och samtidigt betalar extra för att han ska få sin examen?
– Jag kan inte kommentera det. Men jag förstår frågan, säger Hans Nilsson.
Sydsvenskan har vid upprepade tillfällen förgäves sökt den polisanmälda medarbetaren för en kommentar.
I protokoll från ett ”klargörande samtal” i maj säger mannen att han ”står för vad han har gjort” och ”ångrar verkligen det”. Enligt protokollet är mannen tacksam för att han ”har blivit hanterad humant ” och han är ”väldigt glad över att han har sin anställning kvar i Malmö stad”.
Gå till toppen