Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ljusning för turismen efter svart vår

Den svenska turismen har börjat återhämta sig efter ett historiskt stort tapp – och allra bäst går det i Halland. – Vi har en enorm efterfrågan nu under semesterveckorna, säger Kent Johansson, vd på Falkenberg Strandbad.

Campingarna klarar sig betydligt bättre än hotellen – och allra bäst i Halland. Arkivbild.Bild: Christine Olsson/TT
Efter en tuff vår i coronakrisens spår börjar turismen sakta men säkert återhämta sig, visar statistik om gästnätter från Tillväxtverket.
Men siffrorna är fortfarande svaga. Jämfört med förra året minskade antalet gästnätter i maj med 57 procent, och allra värst var det för hotellen som tappade 72 procent av gästnätterna.
Läget är värst i Stockholm och på Gotland, som tappat 78 respektive 66 procent av gästnätterna.
I Halland däremot går det betydligt bättre. I maj uppgick antalet gästnätter i länet till drygt 185 000 – ”bara” en minskning med 36 procent jämfört med 2019.
– Nu när reserestriktionerna är lättade har efterfrågan ökat. Vi, som ligger på västkusten vid havet, har en enorm efterfrågan nu under semesterveckorna, säger Kent Johansson, vd på Falkenberg Strandbad.
De har gått från en situation där alla event och konferenser ställdes in under våren, till ett helt fullbokat hotell i juli.
– Det är välkommet, både gästerna och intäkterna. Det är jätteroligt att få ta hand om gästerna nu, givetvis på ett ansvarsfullt sätt, säger han.
Men när hotellen har gått på knäna under våren har campingarna klarat sig ganska bra i jämförelse, med en minskning på 20 procent. Även statistiken för stugbyar och privata boenden klättrar uppåt.
”Det beror sannolikt på att det i dessa boendeformer är lättare att hålla avstånd och klara andra restriktioner för umgänget”, säger Kristian Seth, analyschef på Tillväxtverket, i ett pressmeddelande.
På Haverdals camping utanför Halmstad förberedde man sig för det värsta när bokningarna initialt uteblev. Men när restriktionerna släpptes trillade det in en hel del sena bokningar.
– Nu känns det nästan som en normal sommar. Fast normalt har vi ungefär 20 procent utländska gäster och det har vi inte i år, men det kompenserar lite av att det är mer svenska gäster, säger Stefan Nilsson, som äger och driver campingen tillsammans med sin familj.
Ljusningen i branschen till trots – Kent Johansson på Falkenberg Strandbad vågar inte andas ut ännu.
– Sett till helhetsbilden är sommaren en kort period, och pandemin är långt ifrån över. Både vi och resten av branschen lever mycket på konferenser och event, så jag spår att hösten kommer att bli tuffare igen, säger han och tillägger:
– Men man får tillåta sig att glädjas över nuet också.
Fakta

Svenska turismens återhämtning

Det totala antalet gästnätter i Sverige i maj var 2,3 miljoner, vilket är en minskning med 57 procent jämfört med maj förra året.

Störst är minskningen för hotell, som tappade 72 procent av gästnätterna. Samtidigt har campingarna klarat sig ganska bra, med en minskning på "bara" 20 procent.

De svenska gästnätterna minskade totalt sett med 51 procent, medan de utländska gästerna minskade med 76 procent.

När det gäller utländska gäster är det framför allt från Norge som turisterna börjar komma tillbaka. I april minskade gästnätterna från Norge med 84 procent, medan minskningen i maj "bara" var 64 procent.

Källa: Tillväxtverket

Gå till toppen