Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Folkhögskolor kan tvingas neka elever från andra regioner

Storstäderna vill strypa rätten att fritt välja folkhögskola. Stockholms röst avgör.
– Det är en av hörnstenarna i folkbildningen, som nu hotas, säger Johnny Nilsson, som representerar Skånes folkhögskolor.

Johnny Nilsson, på Skånes Folkhögskolor i samverkan, ser allvarliga konsekvenser med det förslag som nu övervägs.Bild: Peter Frennesson
I dag kan du som Skåning läsa på vilken folkhögskola som helst i landet och bidraget som regionen betalar för din utbildning följer med, enligt en överenskommelse mellan regionerna.
Det innebär att Region Skåne betalar Leksands folkhögskola om du som skåning väljer att gå där. Det kallas mobilitetsersättning.
Men storstadsregionerna är på väg att skrota överenskommelsen, eftersom det riskerar att bli för dyrt för regionerna då kostnaden varierar från år till år. Skåningar kan då få hålla sig i hemregionen.
Skåne och Västra Götaland har redan sagt ja, och beslutet hänger nu på hur Stockholm röstar. Beslutet kan sprida sig till övriga regioner i landet.
Anna Ekström (S), utbildningsminister, tycker inte att det är upp till tre regioner att själva ändra systemet.Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Utbildningsminister Anna Ekström (S) är kritisk till att tre regioner själva har bestämt sig för att ändra systemet.
– Frågan om mobilitetsersättning tjänar på att diskuteras av samtliga – inte några – regioner gemensamt och i mina kontakter med Sveriges kommuner och regioner (SKR) har jag förstått att ett sådant samtal är initierat, säger Anna Ekström.
Sydsvenskan har varit i kontakt med flera folkhögskolerektorer, både i och utanför Skåne, och enligt samtliga finns en utbredd oro och frustration inför förslaget.
Dels för att tvingas säga nej till deltagare från en annan region, och dels att rörligheten i landet kommer att stanna av.
– Det är en av hörnstenarna i folkbildningen, som nu hotas. Det skulle gör att många skolor med riksintag inte ens kan existera. Risken är att vi får ett utarmat utbildningsutbud, säger Johnny Nilsson på Skånes folkhögskolor i samverkan.
Fakta

Så finansieras folkhögskolorna

Deltagarvecka: Folkhögskolorna får pengar beräknat per deltagare och vecka som deltagaren studerar.

Statsbidraget: Ska täcka 75% av deltagarveckorna.

Regionbidraget: Ska täcka resterande 25% av deltagarveckorna. Men senaste åren har flera regioner infört ett tak på hur mycket skolorna får. Därför har denna del minskat.

Mobilitetsersättningen: Innebär att man kan välja en skola var som helst i landet och ta med sig regionbidraget. Då kallas det för mobilitetsersättning. Men nu överväger storstadsregionerna att endast betala bidrag om man väljer en skola i sin egen region.

Övriga intäkter: Oftast räcker inte de ovan nämnda bidragen för att skolorna ska gå runt. Därför säljer folkhögskolorna kurser. Det handlar bland annat om SFI-kurser som kommunen betalar, eller etableringskurser som Arbetsförmedlingen betalar. Vissa driver även konferensanläggningar eller annat.

– Det är oerhört dumt. För oss skulle det vara förödande, eftersom vi har 200 rum som vi fyller varje år med deltagare som kommer från andra delar av landet för att läsa i Svalöv. Dessa tar med sig CSN och skapar arbetstillfällen för hela kommunen, säger Roger Johansson, rektor på Fridhems folkhögskola.
Några andra som risker att hamna i kläm är den teckenspråkiga folkhögskolan Sima i Åkarp. Skolan har sitt huvudsäte i Örebro, men filialer runt om i landet dit man rekryterar deltagare lokalt.
Fredrik Skillermark, rektor på Sima folkhögskola, ser ekonomiska utmaningar om förslaget går igenom och Region Örebro inte väljer att börja betala för skåningar.Bild: Sima folkhögskola
– Vi kommer inte att stänga ner filialerna för det är alldeles för viktigt att deltagarna får rätt till den utbildning de har behov av. Men det blir oerhört svårt för oss att finansiera dessa skolor om inte Region Örebro väljer att betala för dessa skåningar, säger Fredrik Skillermark, rektor på Sima folkhögskola.
Istället för att betala ut mobilitetsersättning, är tanken att regionerna ska fördela pengarna på sina egna folkhögskolor, oberoende av hur många elever som anmäler sig till kurserna.
Förespråkarna menar att det skulle ge en förutsägbarhet för regionerna, som i dag får notan i efterhand när det står klart hur många skåningar som valde att läsa på folkhögskola just den terminen.
Men rektorerna är oroas dels över att pengarna som ska kompensera för mobilitetsersättningen inte kommer räcka, och dels att det inte kommer bli någon kompensation.
– Vi har inte fått se någon konsekvenskalkyl som är trovärdig. Problemet med det här förslaget är att ingen vet hur det skulle slå, säger Roger Johansson, rektor på Fridhems folkhögskola.
Och Anna Jähnke (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Skåne, förstår rektorernas oro.
Anna Jähnke (M), ser en chans att lyfta frågan nationellt och förnya systemet med regionbidraget till folkhögskolorna. Arkivbild.Bild: Martina Glimberg
– Samtidigt har vi ett system som de flesta är överens om inte är bra, delvis för att notan för regionen kommer i efterhand, vilket blir osäkert ekonomiskt. Och det är alltid oro inför förändringar, men nu har vi en chans att skapa ett bättre system som är mindre administrativt och lika för hela landet, säger Anna Jähnke.
De skånska rektorerna känner oro för att man kommer att förlora intäkter när det här tas bort, hur ser du på det?
– De skånska folkhögskolorna kommer inte att förlora något. Men i de regioner där man har mycket riksintag kan det att bli tungt, säger Anna Jähnke.
Kan du lova att ingen skånsk folkhögskola kommer att förlora en krona på detta?
– Nej, det kan jag inte lova. Det beror helt och hållet på vad man väljer att anordna för utbildningar. Men förslaget innebär mer pengar till de Skånska folkhögskolorna, och sen är det för tidigt att säga exakt hur de ska fördelas, säger Anna Jähnke.
I slutet av sommaren kommer SKR att ha ett möte om frågan. Region Stockholm kommer att fatta sitt beslut efter det.
Gå till toppen