Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minst 10 000 greker protesterade mot ny lag

Lärare klädda i svart deltar i demonstrationen mot Greklands föreslagna demonstrationslag.Bild: Petros Giannakouris/AP/TT
Tusentals demonstrerade under torsdagen i den grekiska huvudstaden Aten i protest mot ett lagförslag som enligt kritikerna inskränker mötesfriheten.
Bland annat föreslås att demonstrationer ska få ta mindre gatuutrymme i anspråk och att polisen får rätt att förbjuda vissa offentliga sammankomster – däribland motdemonstrationer – av säkerhetsskäl.
Enligt premiärminister Kyriakos Mitsotakis, konservativa Ny demokrati, är lagen nödvändig för att stävja de ”dussintals småprotester” som rutinmässigt blockerar framkomligheten i stadskärnorna.
– Det måste finnas regler så att inte demonstrationer inte hindrar medborgares rörlighet och arbete, säger Mitsotakis och tillägger att detta är lika ”heligt” som mötesfriheten.
Vänsterpartiet Syriza har brännmärkt lagförslaget som ”fascistlikt” och människorättsorganisationen Amnesty international har uttryckt ”allvarlig oro”.
Utanför parlamentet i Aten samlades minst 10 000 människor. Kravaller utbröt mellan delar av demonstranterna och polis. Från polisens sida användes tårgas medan flera brandbomber kastades av demonstranter.
Gå till toppen